Двата противникови лагера, които се изправиха един срещу друг в

Двата противникови лагера, които се изправиха един срещу друг в ...

Объркване в Тайланд във връзка с резултатите от парламентарните избори.


Двата противникови лагера, които се изправиха един срещу друг в първите парламентарни избори в Тайланд след военния преврат през 2014 г., заявиха, че се опитват да сформират коалиционно правителство, съобщават световните осведомителни агенции.

Предварителните резултати дават на провоенната партия Паланг Прача Рат по-голям дял от народния вот.

В същото време основната опозиционна партия Pheu Thai понастоящем има най-много места в парламента.

Но са налице нарастващи оплаквания за нередности по време на вчерашните избори, а преброяването беше помрачено от объркване.
Опозицията в Тайланд печели изборите, но недостатъчно за правителство
Опозицията в Тайланд печели изборите, но недостатъчно за правителство

Военната хунта все пак губи първите избори от 2011 г. насам

Избирателната комисия също е изправена пред силни критики за решението си да отложи публикуването на пълните резултати, без да дава каквото и да е обяснение.

Сложната избирателна система на Тайланд разпределя някои места в парламента според броя на получените гласове.

Критиците твърдят, че промените в избирателния закон, направени от военните през 2017 г., главно имат за цел да задържат подкрепящите военната хунта сили на власт.

По-рано днес Избирателната комисия обяви, че партията Pheu Thai, която е свързана с бившия премиер Таксин Шинаватра, е спечелила 138 места в 500-местната долна камара на парламента.

Партията Паланг Прача Рат, която подкрепя сегашния държавен ръководител на Тайланд ген. Прают Чан-оча, е на второ място с 96 места.

Няколко други партии получиха между 30 и 39 места всяка от тях.

Но спечелилите 150 места все още са неясни, добавиха от Избирателната комисия.

В същото време комисията по-рано заяви, че с над 90% преброени бюлетини, Паланг Прача Рат е спечелила 7,6 млн. от гласовете. Това е половин милион повече от Pheu Thai.

На фона на объркване във връзка с преброяването на гласовете, Избирателната комисия се очакваше да изясни предварителните резултати на пресконференция в понеделник.

Но вместо това комисията отново отложи обявяването на предварителните данни. Тя също така заяви, че няма да има официални резултати до 9 май.

Повече от 50 млн. души имаха право на глас в дълго отлаганите избори, първите след като ген. Прают Чан-оча извърши преврат, при който преди пет години от власт беше свалена сестрата на Таксин Шинаватра - Инглук Шинаватра.

Но отчетената избирателна активност беше неочаквано ниска - едва 64 на сто. Мнозина поставиха под въпрос тази цифра, както и несъответствията в преброяването на гласовете.

Говорейки пред журналисти, генералният секретар на Избирателната комисия хвърли вината на "човешка грешка", като уточни, че хората, които вписват броя на гласовете, са просто обикновени хора.

По-късно Избирателната комисия заяви, че медиите са информирали погрешно за данните, която им е дала, и че сървърите му са били атакувани от неуточнени хакерски атаки.

Военните приеха нова конституция през 2017 г., за която опонентите казват, че е предназначена да остави на власт силите, подкрепящи военния режим.

Гражданите на Тайланд гласуват само за 500-местната долна камара на парламента. Членовете на 250-местната горната камара се назначават от военните. Но комбинираните гласове от двете камари ще изберат бъдещия премиер.

Изборите се разглеждаха предимно като състезание между партиите, подкрепящи военната хунта, и съюзниците на Таксин Шинаватра, който беше свален от власт с преврат през 2006 г. и живее в самоналожено изгнание в чужбина, за да избегне присъда за злоупотреба с власт. Ала той все още има значително влияние, предимно сред селското и по-малко заможните избиратели.

По време на преврата през 2014 г. военните заявиха, че искат да възстановят реда и стабилността и да сложат край на уличните протести, които многократно избухваха през годините.

Но хунтата беше обвинена в предприемане на авторитарен подход към властта, стриктно контролиране на медиите и произволно използване на закони като този за обида на държавния глава, който забранява всякакви критики към монархията, да смълчи опонентите.

Източник: news.bg