Двата опита за отравяне на българския търговец на оръжие Емилиян

Двата опита за отравяне на българския търговец на оръжие Емилиян ...

Звено 29155 – тайната руска организация, целяща да дестабилизира Европа.


Двата опита за отравяне на българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев, неуспешният опит за преврат в Черна гора, кампания за дестабилизиране на Молдова, както и опита за отравяне на Сергей Скрипал във Великобритания - всичко това са операции на връхсекретно звено на руското военно разузнаване, чиято цел е да  дестабилизира Европа, твърди "Ню Йорк таймс".

Според вестника, цитиран от БТА, първоначално властите не мислели, че има връзка между отделните операции, освен факта, че носят белезите на руските разузнавателни служби.

Но според източници на западните служби за сигурност се оказва, че тези операции, и потенциално много други, са част от координирана и продължаваща кампания за дестабилизиране на Европа, изпълнявана от елитно звено на руското военно разузнаване, което се занимава с подривна дейност, саботажи и убийства.

Името на групата било Звено 29155 и тя действала от поне едно десетилетие. Западните служби обаче я засичат неотдавна. Представителите на разузнавателни служби на четири западни страни казват, че не е известно колко често се мобилизира това звено и предупреждават, че е невъзможно да се знае кога и къде агентите му ще нанесат удар, пише вестникът.

Представителите на европейските служби обаче са озадачени от видимата небрежност в изпълнението на тези операции. Скрипал оцеля от опита за убийство, както и Гебрев. Опитът за преврат в Черна гора привлече голямо внимание, но в крайна сметка се провали, а година по-късно Черна гора стана член на НАТО. Източниците на вестника казват, че е възможно в бъдеще да открият други операции на това звено, които са били успешни.

Според експерти от разузнаването, дори неуспехът на тези операции може да се използва във водената от Русия психологическа война. "Не става дума, че са станали много по-агресивни. Искат присъствието им да се усети. Това е част от играта", казва бивш началник на естонското разузнаване, цитиран от "Ню Йорк таймс".
По публикацията работи: Нели Христова

Източник: dnes.bg