Двата най-репересивни поста в държатаа - главен прокурор и председателе

...
Двата най-репересивни поста в държатаа - главен прокурор и председателе
Коментари Харесай

БСП се сниши за КПКОНПИ, ДПС обяви Цацаров за "богатство"

Двата най-репересивни поста в държатаа - основен прокурор и председателе на антикорупционната комисия, наподобява ще останат притежание на тандема Иван Гешев и Сотир Цацаров

© Георги Кожухаров Ден откакто ръководещите оповестиха кандидатурата на към момента сегашния основен прокурор Сотир Цацаров за ръководител на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), нито една парламентарно показана партия през днешния ден не показа публична позиция по номинацията му. Но настройките проличаха ясно: Българска социалистическа партия избра да се сниши, като нито разяснява препоръчаната от ГЕРБ кандидатура, нито издигна различна за основния пост, макар че като съпротива към нея имаше такива очаквания; от Движение за права и свободи дефинираха Цацаров като " благосъстояние " за всяка държава; а от " Обединени патриоти " взеха решение да изиграят проформа чуването му, преди публично да го поддържат, макар че през вчерашния ден техен народен представител присъстваше на оповестяването на номинацията.

Така, откакто единственият претендент за нов основен прокурор Иван Гешев е на един предизиденстки автограф разстояние от поста (който Радев по закон би трябвало да положи), изборът на Цацаров отпред на другия основен наказателен пост в страната също наподобява превдварително решен. За да не се повтори процедурата с единствен претендент и за КПКОНПИ и с цел да се имитира състезателност, " Воля " на Марешки официално издигна депутата си Симеон Найденов.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Мълчанието на Българска социалистическа партия

Въпреки упованията, Българска социалистическа партия не показа публично мнение за номинацията на Сотир Цацаров за ръководител на КПКОНПИ. Според източници на " Капитал " Корнелия Нинова е трябвало да разгласи позицията на парламентарната група преди обед в сряда, само че това по този начин и не се случи. Минути преди крайния период ( 18:00) левицата нямаше и излъчена различна кандидатура за поста.

Вместо това Българска социалистическа партия реши да измести тематиката. Пресконференция по обяд даде представителят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Александър Симов, като публицистите в Народното събрание бяха получили информация, че изказването ще бъде във връзка номинацията на Цацаров. Вместо това Симов обаче отхвърли да дава отговор н върпоси по тази тематика, а разяснява арогантното държание на финансовия министър Горанов в петък към Нора Стоичкова, публицист от партийната телевизия на Българска социалистическа партия - БСТВ.

Размисли и пристрастености в алено

По-късно пред стаята на парламентарната група на Българска социалистическа партия на въпрос дали въпреки всичко позиция за Цацаров ще последва, народен представител от Българска социалистическа партия показа пред " Капитал ", че Корнелия Нинова е в стаята и най-вероятно " събира мислите си ". Това обаче не докара до публично мнение до края на пленарното съвещание.

Неофициално от групата настояват, че по време на съвещанието на парламентарната група във вторник е имало бурна полемика за това каква да е позицията на социалистическата партия по отношение на номинацията на Цацаров от страна на ръководещите. Няколко депутати са упорствали Българска социалистическа партия да заеме безапелационна позиция срещу избора на настоящия основен прокурор за ръководител на антикорупционния орган. На това обаче се противопоставил зам.-председателят на групата Драгомир Стойнев, който е и член на изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия, с аргумента, че от позиция на професионалната му биография Цацаров е " добре квалифициран " и " качествата му са безспорни ". Обсъждал се е и разновидността Българска социалистическа партия да издигне собствен претендент за поста.

Преди две години, когато беше изборът за ръководител на антикорупционния орган Българска социалистическа партия номинира собствен претендент против оферти от ГЕРБ Пламен Георгиев - Николай Николов.

За Движение за права и свободи Цацаров е благосъстояние

Позицията на Движение за права и свободи за предлагането Цацаров да оглави КПКОНПИ беше изразена от зам.-председателя на групата Хамид Хамид. Той съобщи, че в Движение за права и свободи към момента не са обсъждали импортираните кандидатури за ръководител на антикорупционната комисия и ще вземат решение кого да поддържат откакто чуят концепциите на номинираните претенденти. Все отново обаче Хамид изрази персоналното си и това на сътрудниците си мнение. " Няма по какъв начин да не отбележа и моето мнение, и на моите сътрудници за безспорната персона на основния прокурор, за безспорния професионализъм и качествата, които той има.Богатство е за всяка страна да употребява този капацитет пълноценно и КПКОНПИ е мястото, където този капацитет може да се развие ", сподели Хамид.

Той добави, че незабавно откакто новият ръководител на антикорупционна комисия бъде определен, той би трябвало да продължи законодателните промени, които се намират в правната комисия. " Има някои неуредени въпроси и пропуски, проблеми. Надявам се да работим извънредно интензивно с новоизбрания ръководител в тази посока ", сподели Хамид.

" Обединените патриоти " се срещат с Цацаров в четвъртък

В коридорите на Народното събрание тематиката с избора на нов ръководител на КПКОНПИ разяснява и водачът на НФСБ Валери Симеонов. Той съобщи, че кандидатурата на Цацаров не е подкрепена публично от групата на " Обединените патриоти ". " Въпросът за издигането на господин Цацаров не е обсъждан в НФСБ, както и в парламентарната група. Повечето медии го показаха като обща кандидатура на ГЕРБ и " Обединените патриоти ". Отделни хора от нашата група има, само че няма решение на групата ", сподели Симеонов. Лидерът на НФСБ съобщи още, че в четвъртък в Народното събрание следва среща на " Обединените патриоти " с Цацаров в качеството му на претендент за предсдеател на КПКОНПИ, след която депутатите от парламентарната група ще решат дали да го поддържат за поста.

При формалното показване на кандидатурата на Цацаров от ГЕРБ във вторник участва и депутатът от гражданската квота на Вътрешна македонска революционна организация Емил Димитров-Ревизоро, което сътвори усещане, че той показва позицията на по-малкия съдружен сътрудник на ГЕРБ. Днес Димитров посочи, че във вторник е показал " персоналната си позиция ". Неофициално депутати от " Обединените патриоти " настояват, че ролята на Димитров към номинацията на Цацаров е била посредническа - точно той е сондирал с сътрудниците си от групата преди две седмици опцията Цацаров да бъде повдигнат за ръководител на КПКОНПИ. Във вторник Димитров на процедура удостовери това. " Когато водихме диалози кого да предлагаме, получавахме еднакъв отговор – или Цацаров, или никого, в случай че не бъде номиниран Цацаров, не ни занимавайте ", сподели Димитров и съобщи, че диалозите с Цацаров ги е водил персонално и само той.

Бързо развиване

Предложението на ръководещите за Цацаров беше импортирано в деловодството на Народното събрание в късния следобяд във вторник и през днешния ден към този момент е оповестено на интернет страницата на Народното събрание. Вносители са седемнадесет депутати от болшинството - 12 от ГЕРБ, четирима от самостоятелните от " Атака " и Емил Димитров от " Обединените патриоти ". Неофициално депутати от " Атака " описаха, че още в петък някогашният зам.-председател на Народното събрание Явор Нотев е събрал подписите им под номинацията на Цацаров.

Малко преди формалното оповестяване на кандидатурата на Цацаров от партията на Веселин Марешки " Воля " предложиха и своя кандидатура за ръководител на антикорупционната комисия в лицето на депутата от партията Симеон Найденов.

Сега процедурата продължава със съвещание на парламентарната комисията за битка с корупцията. Утре тя ще прегледа документите на двамата претенденти и ще реши дали те ще бъдат позволени на идващ стадий.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР