Двата най-големи синдиката у нас КНСБ и КТ Подкрепа искат

...
Двата най-големи синдиката у нас КНСБ и КТ Подкрепа искат
Коментари Харесай

Синдикатите настояват минималната заплата да стане 850 лв. от догодина

Двата най-големи синдиката у нас КНСБ и КТ " Подкрепа " желаят минималната заплата от следващата година да стане 850 лв.. Те упорстват още за най-малко 12,5% нарастване на възнагражденията в частния и бюджетния бранш, а за администрацията - с 15 на 100, въвеждане на необлагаем най-малко, както и да бъде призната формулировка за енергийно уязвими консуматори до края на 2022 година.

" Отдавна молим за въвеждане на необлагаем най-малко в размер на минималната работна заплата за стимулиране на потреблението и понижаване на неравенствата при приходите за нискодоходните групи. В началото на идната или още в края на тази година би трябвало да стартираме целесъобразни показатели на браншово равнище за растеж на заплатите в частния бранш ", сподели на конференция президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

Синдикатите упорстват за среща с президента Румен Радев и новите народни представители в 48-ото Народно заседание. " Подготвили сме заявления в три области – приходите, Зелената договорка и енергетиката. А също по този начин и някои правни аспекти, които касаят трудови и обществени права на хората. На първо място компенсиране на цялата инфлация до края на годината както в държавния, по този начин и в частния бранш по всички вероятни способи през механизмите на спомагателни средства от бюджета и договаряне на ръст на заплати. В над 150 предприятия се водят договаряния в този миг ", разясни Пламен Димитров. 

850 лева минимална заплата през 2023 година и 12-13% растеж на приходите, както и възобновяване на изгубената покупателна стойност през 2023 година е задачата, която слагат синдикатите.  

" В енергийния бранш това, за което ще си приказваме, е положението на енергетиката и заканите, които са изправени пред нея. Имахме диалози с министъра на енергетиката на територията на комплекса " Марица Изток ", че би трябвало да се предоговорят незабавно някои неща в Плана за възобновяване и резистентност ", уточни ръководителят на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов.

От синдиката са съществено разтревожени, че нищо не се прави за анулацията на либерализацията на цените за електрическа енергия за битовите консуматори.  " Без подозрение би трябвало да бъде преосмислен целия този метод. Миналата седмица ни беше показан план на закон, в който се твърди, че ще има две цени за битовите консуматори. Тема, която може доста дълго да бъде коментирана ", сподели още Манолов. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР