Профсъюзите на Нигерия обявяват безсрочна стачка заради разходите за живот

...
Двата най-големи синдиката на работниците в Нигерия планират да започнат
Коментари Харесай

Двата най-големи синдиката на работниците в Нигерия планират да започнат безсрочна стачка следващата седмица, за да протестират срещу кризата с разходите за живот, след като правителството отмени популярната, но скъпа субсидия за бензин, профсъюз казаха лидерите.

Националният конгрес на труда (NLC) и Конгресът на профсъюзите (TUC), най-големите синдикати, заявиха във вторник, че ще започнат стачката на 3 октомври.

Продължете четене

списък от 3 елемента Ще спасят ли драстичните реформи икономиката на Нигерия – или ще причинят повече болка?Нигерийските цени на бензина достигат рекордно високо ниво след премахването на субсидиитеTinubu се среща с профсъюзите, докато в Нигерия тече стачка край на списъка

„Това ще бъде пълно спиране... докато правителството не изпълни искането на нигерийските работници и всъщност нигерийските маси“, казаха синдикалните лидери в съвместно изявление.

„Федералното правителство отказа смислено ангажиране и постигане на споразумения с организирания труд по критични въпроси за последиците от злощастното покачване на цената на бензина, което отприщи огромно страдание на нигерийските работници и маси.“

Съюзите настояваха президента Бола Тинубу да отмени решението си от май да премахне субсидията от десетилетия, която поддържаше цените на горивата ниски, но изтощаваше държавните финанси.

Правителството призова синдикатите да продължат преговорите, вместо да прибягват до стачки, заявявайки, че това ще навреди на икономика, бореща се с двуцифрена инфлация, недостиг на чуждестранна валута и ниско производство на петрол.

Цените се повишиха рязко, включително разходите за храна, транспорт и енергия, тъй като повечето фирми и домакинства разчитат на бензинови генератори за електричество.

Тинубу защити двете си най-големи реформи – премахване на субсидията и валутния контрол – като каза, че въпреки че това би довело до трудности в краткосрочен план, те са необходими за привличане на инвестиции и стимулиране на държавните финанси.

Най-голямата икономика в Африка претърпя силно въздействие върху разходите за живот и транспорт, след като правителството прекрати субсидията за бензин и освободи валутата найра, което доведе до рязко обезценяване на местните пари.

Инфлацията е 25 процента, докато разходите за гориво са се утроили, откакто Тинубу дойде на власт през май.

Администрацията на Tinubu признава трудностите и казва, че е разпределила средства на държавните правителства, за да помогне за компенсиране на въздействието на икономическите реформи. Други мерки включват предоставяне на възможности за транспорт и заеми за малък бизнес.

NLC обединява профсъюзи за много индустрии от медицински сестри до пътни работници и печатари, докато TUC представлява старши банкови служители и гимназиални учители, наред с други.

Не беше ясно каква сила ще придобият стачните действия следващата седмица.

NLC и TUC свикаха стачка през август по същите въпроси, като много фирми, държавни служби, пазари и банки бяха затворени за един ден в столицата Абуджа. Въздействието на стачката в икономическата столица Лагос беше по-смесено.

Нигерия, член на организацията на износителите на петрол ОПЕК, е основен производител на суров петрол, но няма капацитет за рафиниране и е принудена да внася повечето от необходимите си горива.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР