Двата блока на АЕЦ Белене може да заработят до края

...
Двата блока на АЕЦ Белене може да заработят до края
Коментари Харесай

Двата блока на АЕЦ Белене може да заработят до края на 2028-а

Двата блока на АЕЦ " Белене " може да проработят до края на 2028-а. Председателят на Българския атомен конгрес - БУЛАТОМ Богомил Манчев разяснява пред БНР, че първи блок на АЕЦ " Белене " може да проработи през 2027 година, а втори година по-късно .

Модернизацията на 5-и и 6-и блок на АЕЦ " Козлодуй " и планът АЕЦ " Белене " са главните тематики на интернационална конференция, проведена от БУЛАТОМ, а измежду участниците са и представители на китайски, съветски и френски компании, декларирали интерес към плана за втора атомна централа.

" Себестойността на електрическата енергия, всички директни разноски, които са за гориво, в това число и отчитане по евро и половина на мегаватчас, с цел да се натрупат във фондовете за извеждане от употреба, е 25 евро. Всичко над 25 евро са финансови приходи, които ще обслужват финансовите разноски. Освен заемите, които са привлечените средства, обслужват с избран %, който би трябвало да работи личния капитал. Моят съвет е той да не надвишава 3%, защото притежателят има обект, който ще работи 60 години, т.е. той за целия си живот ще върне няколко пъти капитала, не веднъж , и тези финансови разноски са неговите застраховки, които би трябвало да прави на обекта ".

" Атомстройекспорт " би трябвало да построи АЕЦ " Белене " , счита Манчев. Според него, " той може да носи така наречен " нуклеарна отговорност " за изграждане на нуклеарен обект, тъй като се прави по техен план, техни уреди. Всичко останало може да го промените, само че това нещо не може да го промените. Парите ще ги дадат китайците - в случай че са китайците - китайците. Ако са цялост от стратегически вложители, примерно - Китай, Русия и други, стратегическите вложители ще дадат парите. "

" България ще взе участие , доколкото запознат съм всички изявления, с това, което сме похарчили като апорт , без да даваме пари, а с актив, който имаме - той е разполагаем . 30% от личния капитал би трябвало да се даде - и ние сме го дали ", добави Манчев.

Няма възможен четвърти вложител за плана " Белене ", изяснява той. " Те бъркат, че " Фраматом ", който желае да достави автоматиката на централата, той е откъм доставчиците. Той не е вложител. Инвеститор и снабдител са две разнообразни неща ", добавя Манчев.

 Колко милиарда още за 30-годишен съветски нуклеарен самовар, питат протестиращи против АЕЦ Обновена
Колко милиарда още за 30-годишен съветски нуклеарен самовар, питат протестиращи против АЕЦ " Белене "

" АЕЦ Белене - made in China - реактор сделан в Съюз на съветските социалистически републики "

Заради идентична позиция срещу градежа на АЕЦ " Белене " ГЕРБ печелят поддръжка за сметка на десните, по тази причина ръководещите би трябвало да гласоподават срещу рестарт на втората атомна централа, въпреки всичко това е първата им позиция , разяснява пред Българска национална телевизия Радан Кънев от " Демократична България "

Той не има вяра, че е по силата на Борисов да промени сеизмичната картина в Белене, най-малко идващите няколко милиона години . Управляващи се пробват да лъжат, че има нещо като чисто частна АЕЦ и данъкоплатците не поемат никакви рискови, само че това е несериозна химера в жанр Върбакова. АЕЦ " Белене " може да се построи само със задлъжняване на данъкоплатците, счита Кънев.

анкета
Да се рестартира ли АЕЦ „ Белене “
Да, само че без държавни гаранции Да, страната би трябвало да се заеме Не, планът е стар Не, нямаме потребност Нямам мнение, не съм експерт Виж резултати
Да, само че без държавни гаранции

Да, страната би трябвало да се заеме

Не, планът е стар

Не, нямаме потребност

Нямам мнение, не съм експерт

АЕЦ " Белене " няма нищо общо с русофили и русофоби , Австрия регистрира растеж на стокообмена 30% с Русия, Унгария с 40%, тук има място националният ни интерес, изясни водачът на " АБВ " Румен Петков. Газопроводът през България бе провален, щял да ни направи подвластни от Русия, а в този момент се борим да си купуваме съветски газ от Турция, добави Петков. Според него Турция не изпитва огромна обич към Русия, само че не им пречи да строят четири реактора .

" Турски поток " е реалност, а Кънев дълго е говорел срещу този план, да не се плашат хората с несъществуващи закани, изясни Петков. АБВ са срещу двойния стандарт, тъй като съгласно Меркел, " Северен поток " е стопанска система за Германия, директната доставка на газ за България би трябвало да е същото .

 Българска социалистическа партия предлага да падне мораториума за градеж на АЕЦ
Българска социалистическа партия предлага да падне мораториума за градеж на АЕЦ " Белене "

Левицата е безапелационна, че АЕЦ " Белене " е значима за стопанската система на страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР