Двата български филма, които участват в конкурса през 2023 година,

...
Двата български филма, които участват в конкурса през 2023 година,
Коментари Харесай

12 актуални документални филмови разказа на СФФ

Двата български кино лентата, които вземат участие в състезанието през 2023 година, са „ Една провинциална болница “ на режисьорите Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева и „ Моят чичо Любен “ на режисьорите Никола Бошнаков и Георги Стоев – Джеки. В селекцията е и най-новия филм на световноизвестния украински режисьор Сергей Лозница „ Киевският развой “. А ето и кои са останалите девет документални произведения.

Конкурсът, с съществени прожекции в удобната и уютна зала „ Славейков “ на Френския институт, се открива с швейцарския филм „ Мъжки бърлоги “, дебют на режисьорката Селин Перне. Тя е антрополог и създател на сюжета на това завладяващо проучване, поднесено с комизъм и угриженост, във фокуса на което попадат мъжете в дейна възраст – сред 30 и 45 години. Резултатите от нейните изявленията подсказват, че е належащо да се води диалог за моделите на неустрашимост – значима част от връзките в актуалното общество.

Датската режисьорка и оператор Леа Глоб притегля вниманието още с дебюта си през 2015 година, а в програмата на СФФ представяме нейния трети филм „ Аполония, Аполония “ – роман за една надарена жена, която повече от десетилетие се пробва да откри мястото си в изкуството. Израснала в артистична, бохемска общественост, Аполония Сокол застава за първи път пред камерата на Глоб през 2009; през годините сред двете се заражда специфична връзка и резултатът е вълнуващ кино портрет.

Дебютният филм на украинския режисьор Игор Иванко „ Крехка памет “ е представян на фестивали в Тел Авив, Анже, Краков, Триест – и на всички места печели самопризнания и аплодисменти. Разказът е конструиран към остарели фотографии, принадлежали на дядо му – украинския режисьор Леонид Бурлака. Снимките с износена емулсия, тъкмо както и избледняващата кино лента в архивите, са знак на изчезващия спомен, а задачата на този документален филм е да избави живота от давност.

С награди от документалните конгреси във Валенсия, Краков и Тулуза, испанско-френската копродукция „ Толиати дрифт “ на режисьорката Лаура Систеро ще опише и на публиката в София за тоталната промяна на съветския град Толиати. Стремежът за смяна го носят младежите в придвижването „ Бойна класика “, които съумяват за трансфорат именитите коли „ Лада “ в емблема на бунтовните настроения на място, в което бъдещето евентуално ще се трансформира в антуитопия.

Двукратно номинираният за Оскар режисьор Стив Джеймс пресъздава надълбоко човешки роман в своя нов документален филм „ Милосърдният разузнавач “, чиято премиера беше в програмата на Венеция 2022. Негов основен воин е забележителният ученик на Чикагския университет Теодор Хол, който работи по плана „ Манхатън “ за основаването на първата атомна бомба. Филмът е трогателен роман за любовта, интригите и за това до каква степен могат да стигнат някои хора, с цел да спасят света.

Известна с психическите си трилъри, най-много с тези за безскрупулния лъжец Том Рипли, Патриша Хайсмит допира безчет сърца с неповторимия разказ „ Цената на солта “, приспособен от Тод Хейнс във кино лентата „ Каръл “. Документалният портрет „ Да обичаш Хайсмит “, дело на швейцарската сценаристка и режисьорка Ева Вития, споделя за бурните любовни връзки на Хайсмит, трансформирали я в писателката, която всички познават, и в дамата, за която към момента се знае прекомерно малко.

Чрез персоналните архиви на молдовски фамилии, документиращи интервала на преход от социализъм към капитализъм през 90-те години на ХХ век, режисьорката Отилия Бабара показва деликатността на прочувствените връзки през погледа на едно потомство майки и дъщери, принудени да живеят разграничени, с цел да оцелеят. Пълнометраженият документален дебют на режисьорката „ Любовта не е портокал “, копродукция сред Молдова, Франция, Нидерландия и Белгия, е портрет на една постсъветска страна, която се намира на кръстопътя на историята.

В своя най-нов филм „ Неудобна материя “ авторитетният австрийски режисьор Николаус Гайрхалтер потегля по следите на битовите боклуци из цялата планета и хвърля светлина върху безкрайната битка на хората да открият надзор над големите количества отпадък. Филмът му идва в София с премията „ Зелен леопард “ на Световния фонд на природата от фестивала в Локарно 2022.

Още една документална творба бе отличена в Локарно – „ Джиджи Закона “ получи Специалната премия на журито. Според неговия сценарист и режисьор Алесандро Комодин, този филм е „ откъс от живота на погранична Италия “ и споделя за един недодялан служител на реда, който следи необяснима вълна от самоубийства и проверява странния свят сред действителността и фантазията, в който една градина се трансформира в джунгла, а един постоянно ухилен човек на закона е отворил сърцето си за любовта...

Не пропускайте специфичната селекция от документални филми в програмата на 27-ия София Филм Фест!
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР