Двата апартамента, които заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е заменил

...
Двата апартамента, които заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е заменил
Коментари Харесай

Апартаментите, които Цветанов заменил за новия си дом, са препродадени на негов подчинен


Двата жилището, които заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е заменил за новия си първокласен парцел с личен асансьор, са били благосъстоятелност на компания „ Артекс “ единствено няколко часа. Веднага по-късно въпросните парцели са били продадени. И то не на кого да е, а на някогашен зависещ на самия Цветанов. Става въпрос за някогашния IT експерт на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията Симеон Велков.

„ В момента Велков не работи за ГЕРБ “, разясниха от пресцентъра на партията, а след това прецизираха, че е напуснал преди повече от две години и половина. Според профила на Велков в обществената мрежа LinkedIn, той и сега работи като “e-campaigner” към Политическа партия ГЕРБ. От групировката отхвърлиха.

Проучване на „ Свободна Европа “ сподели, че кариерата му в администрацията на партията се е развивала бързо, а Велков е бил в тясна връзка с Цветанов, най-много в предизборния щаб на ГЕРБ. Преди повече от две години обаче той е напуснал, с цел да стартира работа като държавен чиновник в „ Ръководство въздушно придвижване “ (РВД).

Бившият зависещ на Цветанов в предизборния щаб (оглавяван обичайно от заместник-председателя на ГЕРБ) е придобил двата парцела в съсобственост със брачната половинка си. Така на същата дата – 12 юни, когато Цветанов разменя с компания „ Артекс “ две свои жилища от улица „ Елемаг “ за новия си дом, старите му жилища стават благосъстоятелност на Симеон и Ива Велкови. За тях фамилната двойка заплаща 470 000 лв.. Срещу сумата те получават 190 квадрата жилищна повърхност и две паркоместа.

Старите жилища на Цветанов излязоха по-скъпи от новия

Според документите, семейство Велкови имат с към 100 000 лв. по-скъпо недвижимо имущество от новата облага на Цветанови.

Преди ден „ Свободна Европа “ заяви, че апартаментът на някогашния вътрешен министър е ситуиран на последния шести етаж, в постройка на име "Летера ", получила купата "сграда на годината " през 2017 година Имотът заема повърхност от от 240 кв. м. Към него има и двоен гараж, който е обособен от останалите в постройката. Има и преддверие с „ ВИП асансьор “, чиято шахта, съгласно нотариалния акт, също е благосъстоятелност на Цветанови.

Така новата недвижима благосъстоятелност на заместник-председателя на ГЕРБ се оказва с обща повърхност от малко над 315 кв. м. За да придобие недвижимото имущество, Цветанов приписва на „ Артекс “ два от своите жилища и доплаща 100 000 лв.. Сделката е изповядана за сума под 400 000 лв. (заедно със замяната и доплащането). Според данни от компания „ Артекс “ цените на парцелите в тази и сходни здания стартират от 2600 евро за квадратен метър. Цената за Цветанов обаче е под 630 евро.

След сравняване на покупко-продажбите – тази на семейство Цвтеанови, сдобили се с първокласен етаж от постройка, и тази на семейство Велкови, придобили старите жилища на Цветанови, излиза, че старите жилища на ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ са по-скъпи от новия първокласен парцел.

„ Съмнения за предварителна сделка “

„ Последващата договорка за парцелите на Цветанови на ул. "Елемаг " е подписана на датата на замяната, само че на по-висока цена от цената на придобиването (почти 200 000 лева над данъчната оценка). Това събитие е още едно удостоверение в поддръжка на мнението, че предходните две покупко-продажби, подписани на същата дата (продажбата сред съдружниците в "Артекс " и "Артекс " и замяната сред Цветанови и "Артекс ") не са изповядани по пазарни цени “, разяснява пред Свободна Европа специалистът на Антикорупционния фонд Николай Стайков.

По думите му, „ що се отнася до цената по последващата договорка, при нея още веднъж е налице отклоняване от нормалните пазарни цени, само че разликата не е толкоз фрапантна “.

Стайков обръща внимание и на друго: „ Изповядването на трите покупко-продажби при еднакъв нотариус и в еднакъв ден пораждат основателни подозрения, че става дума за авансово контрактувани покупко-продажби, а не за пазарни преводи, учредени на търсенето и предлагането на имотния пазар “.

Разследване на "Свободна Европа "
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР