Дванайсет спасители и 5 кучета от Планинска спасителна служба бяха

...
Дванайсет спасители и 5 кучета от Планинска спасителна служба бяха
Коментари Харесай

12 спасители и 5 кучета от ПСС търсят затрупани в Турция


Дванайсет спасители и 5 кучета от Планинска избавителна работа бяха измежду първите, отпътували за потърпевшите от земетресението региони в Турция. 
Всичко по тематиката: Земетресението в Турция и Сирия 273
Не за първи път български планински спасители се отзовават на помощ на потърпевши при трусове, като последната им задача бе още веднъж в Турция през 1999 година

Сега четириногите герои в задачата са Норд, Нико, Хера, Берго и Макс. Всички са с най-голям действен клас С и на възраст над 3 година

Вчера стана ясно, че в Антакия, където се намира екипът сега, при първото претършуване на разрушена постройка, немската овчарка Норд подава сигнал на своя лидер Атанас Уков от отряд Банско. Индикацията е доказана и от белгийската овчарка Нико, с лидер Любчо Джолев от отряд Разлог. Резултатът - един човешки живот е избавен след 4 дни под отломките.

Немската овчарка Норд е неразлъчен сателит на своя лидер 35-годишния Атанас Уков, който към този момент има близо 15 година опит в най-тежките акции в Пирин и е измежду най-опитните. Наско Уков и Норд са минали и редица образования и за въздушно избавяне с хеликоптер.

Нико е първото куче от породата белгийска овчарка (Малиноа) в Групата за избавяне с кучета (ГСК) на ПСС, а негов лидер е Любчо Джолев, по специалност пожарникар, само че и доброволец в отряда на ПСС в Разлог.

Белгийската овчарка Хера е единственото женско куче Малиноа в ГСК и е гордостта на своя лидер Благой Максимов от отряда в Разлог.

Планинският избавител и лидер от Троян Минко Банчев е със своя черен лабрадор Берго. Планинските спасители от Самоков са изпратили на задачата в Турция Георги Балабанов със своя Макс.

За избавително куче човек се грижи като за бебе от фамилията, споделят водачи на кучета. Трябва да се научиш да го разбираш, тъй като не може да приказва, а в това време би трябвало и то да те схваща и да извършва командите. Важно е кучето, което ще става избавител, да стартира да се възпитава още от 45-дневна възраст и генерации от рода му да са били спасители, т. е. да има работна линия. Голямо значение има основаването на връзката му с лидера.

За образованието се употребява специфична методика - до третата година кучето би трябвало към този момент да е стигнало най-високия действен клас за намиране на затрупани от лавини, изгубени в планината или пък при опустошения от естествени бедствия. Преминава по три курса годишно, като действително лидерът работи с него непрекъснато, тъй като кучето живее в дома му.

То не е движимост, която стои в дрешника и се изважда при потребност, а след прилагане се прибира назад, споделят водачите. Необходими са непрекъснати занимания, а след постигане до избран клас образованията не стопират. Планинската избавителна работа постоянно събира избавителните кучета на зимни и летни опреснителни курсове. Част от възпитанието са поощрението и премията за добре изпълнена команда, което нормално лакомство, което се дава за положително държание. Дългогодишната процедура демонстрира, че животните най-вече се радват на сушен черен дроб на късчета, които получават като заплащане.

Дали лидер ще се държи строго с кучето, или по-меко, зависи от темперамента на животното. Повечето избавителни кучета в Банско са “по-твърди ”, по тази причина и командите, които им се подават са с по-строга интонация.

За разлика от полицейските, при избавителните се потиска експанзията, тъй като те би трябвало да откриват човек и да не се нахвърлят върху него.

Потиска се и ловният инстинкт, с цел да може, когато е в планината и види животно, да не хуква след него, а да търси индивида.  До 1-годишна възраст би трябвало да се научи да преодолява всички уплахи и стресови обстановки - да се вози на шейна и на въжен превоз, да прави десант от хеликоптер, да обикаля без боязън изби и тераси.

Намирането на човек под лавина или под парчета от здания пък става най-много по миризмата. В взаимозависимост от това на каква дълбочина е затрупаният, както има над него - сняг, строителни материали или други, добре подготвено куче може да открие човек и до 7-8 метра дълбоко.

От дребни кучетата се учат да висят с въже с лебедка и да вършат десант от 40 м височина, тъй като не всеки път хеликоптерите има къде да кацнат. Водачът от Банско Атанас Уков бе на образование в Татрите, Словакия и в Италия за въздушно избавяне. 

Кучетата спасители работят нормално до 10-годишна възраст. След това се “пенсионират ”, тъй като поради тежката работа и натоварения живот се изхабяват. Често се развиват ставни болести.

Планинският избавител, който желае да вземе куче, минава едногодишен изследователски интервал. През това време той е на три курса, в които се среща със спецификата на развъждането и преценя дали ще може да се оправи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР