Дванайсет процента от всички бързорастящи предприятия в България се намират

...
Дванайсет процента от всички бързорастящи предприятия в България се намират
Коментари Харесай

Гепардите на Пловдив

Дванайсет % от всички бързорастящи предприятия в България се намират в област Пловдив. Петнадесет от фирмите в района попадат в националния топ 100 на най-динамичните дребни и междинни бизнеси, а цели 5 са водачи в своя бранш.

Това са изводите от 17-ата годишна ранглиста " Гепард " на " Капитал " за най-динамичните дребни и междинни предприятия. От включени в нея общо 2162 предприятия 269 са от Пловдивска област.
Според Закона за дребните и междинните предприятия (МСП) едно сдружение е такова, в случай че има до 250 души личен състав, а приходите му са сред 3.9 и 97.5 млн. лева
Единствено София-град е пред Пловдив по доходи и брой на бизнесите в общата ранглиста, както и броя на представителите в топ 100. След него са Варна, Стара Загора и Бургас.
Реклама Гепардите на Пловдив в цифри
3.7 милиарда лв. са общите доходи за 2021 година на 269-те компании от Пловдивска област, които попадат в тазгодишното издание на " Гепард ". В тях работят малко над 14.3 хиляди души, а най-силно показаният бранш в района е този на търговията с общо 84 компании. Следват строителството и химията с по 24 компании, а металургията и бранш " храни и питиета " са с по 21 представителя.
Секторите с най-вече представители измежду пловдивките гепарди са " търговия ", " строителство " и " химия ". Източник: Гепард
Секторът с най-голям междинен растеж е този на " метали " (80.5%). Следват го общият " други " (73) с компании, които не са намерили място в обособените браншове, " храни и питиета " (67%), " строителство " (61%) и " превоз " (47%).
Секторните водачи
Тази година " Гепард " разделя и преглежда най-динамичните дребни и междинни предприятия за 2021 година в 14 обособени секторни ранглисти. В пет от тях водачи са пловдивски бизнеси.

с доходи над 23.6 млн. лева и растеж 875%. Дружеството се подрежда първо измежду пловдивските сдружения и заема трета позиция в общото класиране. То е взаимно партньорство сред български и гръцки вложители, като съгласно Търговския указател действителни притежатели в сдружението са българите Атанас и Димитър Ангелчеви, както и гръцките жители Анна Камариди, Георгиос Камаридис и Вагияс Камаридис. Дружеството създава изолационни термопанели и профили от полиестерна ламарина, а базата му е в село Царацово.
Реклама
се оглавява от " Скегуей корпорейшън " , което заема трето място измежду локалните компании и 10-о в общото класиране на гепардите за 2021 година Приходите му са съвсем 20 млн. лева, а растежът по отношение на миналата година е към 407%. То е производителят на захарни произведения с марките на цех " Кристал ", както и на сушени плодове с марката " Куийнс Даймънд ". Формален едноличен благосъстоятелност е Ралица Тошкова, само че действително пловдивската фабрика беше приватизирана и дълги години се контролираше от локалния предприемач Ветко Арабаджиев, който през 2018 година беше задържан дружно със брачната половинка си. През юни тази година беше оповестено, че " Захарни произведения - Варна " на Веселин Димитров е придобила оборудването и комерсиалните марки на захарния цех " Кристал ".

" Тексервиз " е и шести в Пловдивска област. Приходите му в размер на малко над 30 млн. лева и растежът 198% му отреждат 35-а позиция в общото класиране. Едноличен притежател на учреденото през 2019 година сдружение е Жанета Банкова, а шеф е италианският жител Рафаеле Лабариле. " Тексервиз " изнася за Италия създаваните мъжки, дамски и детски дрехи.

Седмият измежду пловдивските бизнеси " Версо Травъл " . Ръстът му за миналата година е 181% при доходи 6.1 млн. лева, а в общото класиране на гепардите за 2021 година се подрежда на 48-а позиция. Седалището му е в село Марково край Града под тепетата, а главната му активност е в туроператорския отрасъл. Според Търговския указател съдружници във " Версо Травъл " са Искрен Динев и Георги Аврамов.

е последният пловдивски водач - " Севи Ойл ". Бизнесът е с доходи 66.5 млн. лева и растеж съвсем 108%. Нарежда се на 24-та позиция измежду пловдивските динамични компании и на 151-ва в общото класиране. " Джей Ес Ойл " е едноличен притежател на капитала на сдружението съгласно Търговския указател, а то води надлежно до " Петрол Енерджи " със притежател Георги Самуилов. Той е прочут с петролния си бизнес " Инса Ойл " и връзките си през 90-те с " Мултигруп " на Илия Павлов.
От общо 2162 компании в класацията " Гепард " за 2021 година 269 от тях са от пловдивска област. Източник: Гепард
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР