Дванадесети април е трябвало да бъде поредният работен ден за

...
Дванадесети април е трябвало да бъде поредният работен ден за
Коментари Харесай

Касови бележки от таксита и документи изглежда свързват предполагаемите хакери с ГРУ

Дванадесети април е трябвало да бъде следващият работен ден за Алексей Моренец, оплешивяващ 41-годишен мъж, за който се твърди, че е хакер на съветското военно разузнаване.

Смята се, че работата на Моренец за организацията, постоянно изписвана със съкращението ГРУ, е включвала потребление на особено съоръжение за продупчване на системи за безжично свързване с интернет и навлизане в компютрите на жертвите.

В обвинителен акт на ФБР, който бе оповестен през вчерашния ден, се споделя, че той е работил в Бразилия, пътувал е два пъти до Рио де Жанейро в опит да проникне в мрежите, употребявани от чиновници на антидопингови организации преди и по време на Олимпийските игри през 2016 година. Според обвинителния акт той е ходил в швейцарския град Лозана и там е бил в хотел, покрай мястото, където бил отседнал почитан чиновник на организация за битка с допинга. Той е помагал на други да получат достъп до безжичната мрежа, която е употребил служителят.

Но в този пролетен ден, когато Моренец дошъл на паркинга на хотел " Мариот " в Хага, нещата се развили зле за него и трима негови съветски сътрудници. Той, Алексей Минин, Олег Сотников и Евгений Серебряков попаднали в засада и били арестувани от сътрудници на холандското контраразузнаване, до момента в който опитвали да пробият системата за безжично свързване с интернет на Организацията за възбрана на химическите оръжия.

Тази сцена бе разказана с необикновени детайлности през вчерашния ден в американския обвинителен акт и на трагична конференция в Холандия.

Холандците разгласиха фотоси на дипломатическите паспорти на четиримата мъже, които са с следващи номера, демонстрираха електронно съоръжение за подслушване в багажника на колата, евро и банкноти по 100 $. Но измежду най-изобличаващите доказателства е касова записка от такси, която се твърди, че е конфискувана от Моренец и демонстрира, че на 10 април той е пътувал от централата на ГРУ в Москва до интернационалното летище в столицата.

Новинарски организации, включително Асошиейтед прес, пробваха да намерят информация, която да поддържа изказванията. Повтори се лутането по дирите на двамата хипотетични сътрудници на ГРУ след отравянето на някогашния разузнавач Сергей Скрипал и щерка му в Англия или откакто Съединени американски щати упрекнаха 12 чиновници на ГРУ през юли в осъществяване на хакерски офанзиви за интервенция в президентските избори през 2016 година

Часове откакто бе оповестено името на Моренец, съветският информативен уеб страница РБК се свърза с таксиметровата компания, издала бележката и удостовери достоверността й.

Мъж, чиито имена и дата на раждане съответстват с тези на Моренец, е продал колата си през 2004 година и при продажбата е показал като собствен адрес Военния университет към министерството на защитата в Москва. Това излиза наяве от база данни за вписване на коли, която бе тествана от АП.

Руски медии също откриха информации в удостоверение на връзките на Моренец с военните.

Руският новинарски уеб страница " Проджект " беседва с петима негови някогашни състуденти, в това число трима ученици на факултета по осведомителни технологии във Военно-космическата академия " А. Ф. Можайски ". Те разпознаха Моренец на фотографията, оповестена от Холандия, а двама други студенти споделиха, че персоналните му данни съответстват с тези на човек, който е бил в техния курс, който е приключил през 1999 година

Опитите на АП да се свърже със състудентите посредством обществените мрежи не се увенчаха с триумф.

Серебряков, на 37 години, посочен от ФБР като различен експерт по хакерски действия на терен, наподобява, води непретенциозен живот на дилетант състезател и експерт по криптография. През 2011 и 2012 година е играл в съветската аматьорска футболна лига. На уеб страницата на лигата Серебряков е маркиран като " свободен сътрудник " и наподобява е сменил няколко тима, само че постоянно е играел за клубове от северозападната част на Москва. В този регион се намира и мозъчен концерн на министерството на защитата, където той е работил преди време и е написал изследване от 16-страници по криптография, оповестено през 2014 година и към момента налично в интернет. Според ведомството този мозъчен концерн, наименуван Център за специфични проучвания, се занимава с изследвания на " сигурност на връзките и и осведомителни системи ".

Серебряков и Моренец имат и сходни пътнически документи. На фотосите, показани от холандското министерство на защитата, се вижда, че паспортите на двамата са с следващи номера.

Минин, 40-годишен мъж с къса черна брада, се твърди, че е наел скромния седан на групата в Холандия. Той е правил куриерски услуги за държавно сдружение, което дава отговор за държавните зрелостни изпити в Русия, демонстрират документи. Според електронна таблица Минин е доставял изпитни документи в гимназия в югоизточната част на Москва и там е обозначен като чиновник на държавен отдел за " специфични връзки ".

Базата данни за регистрирани коли демонстрира, че Минин е написал като собствен адрес ул. Народного ополчения " 50, военно отделение 22177. Четириетажната бежово-жълта постройка на този адрес е с ограда, на която е изобразена петолъчката на министерството на защитата. Там се намира военната академия към министерството, една от най-престижните школи за офицери на военното разузнаване.

Данните демонстрират, че той е купил и продал най-малко три автомобила от 2000 до 2004 година, в това число едно алфа ромео. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР