Дванадесет норвежки министерства са били засегнати от кибератака, съобщи днес

...
Дванадесет норвежки министерства са били засегнати от кибератака, съобщи днес
Коментари Харесай

Хакери удариха 12 норвежки министерства

Дванадесет норвежки министерства са били наранени от хакерска атака, заяви през днешния ден норвежкото държавно управление, съобщи Ройтерс. Това е и най-новата хакерска атака, засегнала обществения бранш на главния снабдител на газ в Европа, отбелязва организацията.

" Установихме уязвимост в платформата на един от нашите снабдители. Тази уязвимост към този момент е отстранена ", съобщи на конференция Ерик Хоп, началник на държавната организация, отговаряща за даването на услуги на министерствата.

Атаката е била засечена заради " необикновен " трафик в платформата на доставчика, съобщи Хоп, като отхвърли да даде повече детайлности. Ясно е единствено, че офанзивата е била разкрита на 12 юли и сега се води полицейско следствие. " Твърде рано е да се каже кой стои зад това и каква е степента на влияние ", сподели той.

Норвегия е най-големият снабдител на газ в Европа след намаляването на съветските газови потоци, както и най-големият експортьор на нефт в Западна Европа, отбелязва Ройтерс.

Кабинетът на министър-председателя, както и министерствата на външните работи, защитата и правораздаването не са наранени, защото употребяват друга платформа, добави Хоп.

Държавният бранш на Норвегия и преди е бил обект на хакерски атаки, включително през 2022 година, когато бе осъществена така наречен офанзива за отвод на услуга (DDoS - Denial-of-service attack), за която бе упрекната " незаконна проруска група ".

Норвегия, която е член на НАТО, има обща граница с Русия в региона на Арктика и поддържа Киев с оръжия, филантропична помощ и финансови средства, отбелязва организацията.

Броят на хакерските атаки против Норвегия се е утроил за интервала 2019-2021 година, заяви норвежката работа за киберсигурност в отчета си за оценка на риска през февруари. Броят на сериозните произшествия през миналата година е на същото равнище като през 2021 година, посочи службата.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР