Дванадесет групи сурвакари и кукери от Радомирско, Благоевградско и Земенско

...
Дванадесет групи сурвакари и кукери от Радомирско, Благоевградско и Земенско
Коментари Харесай

12 групи маскирани се включиха в празника Тайнството на Сурва в Радомир

Дванадесет групи сурвакари и кукери от Радомирско, Благоевградско и Земенско показаха изкуството си през днешния ден на общински сурвакарски празник "Тайнството на Сурва " в Радомир.

Всяка група в границите на 10 минути сподели традиции и наричания. Проявата няма конкурсен темперамент. Всички групи получиха парични награди и грамоти за присъединяване.

"Тайнството на Сурва " ще се състои в Радомир

По традиция в границите на празника бе проведено и ревю на обичайни зимни ястия. Зимни кулинарни трапези подредиха читалищата в общината, Домът за възрастни хора и пенсионерски клубове. Кметът на общината Пламен Алексиев изтегли монетата от питата с шансове и съобщи, че това е добра прокоба за финансирането на Радомир. Проявата бе предшествана от работилница за сурвакарски маски, която се организира седмица по-рано в Обединения детски комплекс. С беседи на етнолози учениците бяха осведомени с тайнството на обичая Сурова.

Групи от сурвакари и кукери се включиха в Седемнадесетия маскараден фестивал "Сурова Брезник ". Участниците са най-вече от община Брезник, само че има гостуващи групи от близките села. С обичайното дефиле групите влязоха на площада в Брезник танцуваха с цел да прогонят злите духове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР