Дванадесет български генерали родом от Македония е имало в Българската

...
Дванадесет български генерали родом от Македония е имало в Българската
Коментари Харесай

Каракачанов в Битоля: Не са нужни спорове, а повече четене и културен диалог

Дванадесет български генерали родом от Македония е имало в Българската войска през предишния век. Шест от тях са родом от Охрид. Много отличностите, свързани с общата ни история, са били отдадени на битката заосвобождение и обединяване на българския народ.

Това сподели вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов при представянето на няколко книги на военно-историческа тема, които засягат събития и персони от общата ни история през днешния ден, 1 февруари, в град Битоля, Република Северна Македония, оповестиха от военното министерство.

Представени бяха книги на няколко видни български създатели, измежду които историкът учен Георги Марков, Красимир Узунов, както и книгата наКрасимир Каракачанов, отдадена на водача на ВМОРО Тодор Александров „ Дълг и чест. Тодор Александров “.

Поканата за срещата с локалната общност, която мина при огромен интерес, е на сдружението Културен център „ Иван Михайлов “. Срещата се организира, с цел да може в другарски и спокоен диалог да се обясняват разнообразни моменти, считани за проблематични в общата ни история.

„ Няма потребност от разногласия, има потребност от повече четене и културен разговор “, сподели по този мотив министърът на защитата Красимир Каракачанов.

В хода на срещата беше показана част от активността на бележити български военачалници и персони, свързани с общата ни история, битката за избавление и обединяване на българските земи, битката за църковна самостоятелност, културно-просветната активност на българи от Македония, неизменимото наличие на тематиката „ Македония “ в живота на българския боен, политически, нравствен и културен хайлайф през ХХ век.

Засегнати бяха и относително малко познати тематики и въпроси, както и такива, до скоро считани за „ неуместни “ като убийствата на политически ивоенни фигури, връзките на дейци на национално-освободителното придвижване с политически партии и общественици, другите течения в публичния и политически живот на България и Македония, свързани със средствата и дейностите за реализиране на националната идея.

На въпрос на публицисти за разногласията към личността на Гоце Делчев и работата на членовете на смесената комисия по историческите въпроси, министър Красимир Каракачанов съобщи: „ Колкото повече се чете историята и се гледат обстоятелствата, толкоз по-лесно ще се вземат решение разногласията.

Не виждам смисъл в ХХI век да продължаваме да спорим на какъв език са говорили Гоце Делчев или братя Миладинови… Те самите са го написали “.

По думите му - една част от членовете на комисията от македонска странаса създатели на доста научни писания, в това число и на книги с документиза Македония.

„ Там е написано, документите са ясни. Спорът еполитически, не е теоретичен. Историята е ясна. Който чете, схваща. Но дакажеш, че Гоце Делчев се е заявил като българин, с цел да получибългарски пасош (паспорт) – няма сходна нелепост.

По това време в България на никого не му е трябвало пасош (паспорт), в случай че идва от Македония. Така и Гоце Делчев идва в България и отива да учи в българското военно учебно заведение “, сподели още министърът на защитата. „ Полковник Борис Дрангов е най-популярният български офицер вБалканската и Първата международна война. Роден е в Скопие и до ден-днешенсе учи в българската Военна академия.

В Македония са се раждалимного велики персони. Тодор Александров е може би най-голяматаличност, която се е раждала тук. На тези, които го забраняваха, от дълго време никой не им обръща внимание. Но Тодор Александров ще продължава да живее, тъй като целият му живот е отдаден на Македония “, сподели още министърът на защитата Красимир Каракачанов. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР