Двамата загинали пилоти на катастрофиралия хеликоптер Ми-17 бяха погребани вчера

...
Двамата загинали пилоти на катастрофиралия хеликоптер Ми-17 бяха погребани вчера
Коментари Харесай

Военен церемониал за погребението на пилотите

Двамата починали водачи на авариралия хеликоптер Ми-17 бяха заровени през вчерашния ден с военни почести. Стотици близки, родственици, сътрудници и познати изпратиха в последния им път майор Пламен Пантилеев и майор Стоян Неделчев.

Тренировъчният полет на разрушилия се хеликоптер съдбовен за 48-годишния пълководец на екипажа Пламен Пантилеев и помощника му – 45-годишния Стоян Неделчев. Причините за тежкия случай се проверяват, а резултати се чакат в границите на месец.

На траурната гала на Централния гробищен парк в Пловдив участваха военният министър Красимир Каракачанов, началникът на защитата Андрей Боцев, командирът на Военновъздушните сили ген.-майор Цанко Стойков, командирът на 24-та авиобаза Крумово бриг. ген. Димитър Иванов, регионалният шеф Здравко Димитров, генерали от Българската войска, доста военни, цивилни чиновници от Въоръжените сили и жители.

" За летците небето е дом, а животът им е напредък нагоре към висините. Даваме обет да пазим загатна за тях и да поддържаме фамилиите. Да бъдем единни, за тези които избраха безконечния полет към светлината и незабравата ", сподели командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Заупокойна молитва за починалите български военни водачи бе отслужена от пловдивския митрополит Николай.

Точно в 12 часа, когато ковчезите на двамата водачи бяха положени един до различен в земята, заваля мирен дъжд, като че ли и небето искаше да показа болката на събралите се на Централните пловдивски гробища, написа " Марица ".
Колегите им, които участваха на погребението бяха единомислещи, че ще ги запомнят като изключителни експерти и другари.

Стотици родственици и близки на починалите, военнослужещи и цивилни чиновници от Българската войска сведоха глави пред офицерите от Военновъздушните сили, починали при осъществяване на служебния си дълг. По време на тържествената гала бяха прочетени и съболезнователни адреси до фамилиите на починалите от президента на Република България и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, от държавни институции, от военни формирования и частни компании. Майор Пламен Пантилеев и майор Стоян Неделчев починаха при рухването на военно-транспортния вертолет при обучение в региона на авиобаза Крумово в понеделник.
Вече тече следствие, работи се по всички версии, а най-вероятната е техническа нередовност на машината, стана ясно след злополуката.

Пантилеев и Неделчев са били опитни водачи с десетилетия стаж и стотици часове във въздуха. Нальотът им от началото на годината обаче бил дребен, стана ясно след случая.

Целият им професионален път е обвързван с вертолетната авиобаза. Двамата водачи на вертолет Ми-17 са взели участие в едни от най-рискованите задачи на Въоръжените сили в помощ на население при бедствия и повреди – при гасене на пожари в спасително-издирвателни интервенции. Със своя живот, високия си професионализъм и безрезервност те демонстрираха по какъв начин по най-достоен метод можеш да служиш на жанр и татковина.

Повишиха ги в звание
майор посмъртно

Майорите Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев, които починаха при рухването на хеликоптер Ми-17 край Пловдив, са нараснали в звание посмъртно със заповед на военния министър Красимир Каракачанов. Капитан Пламен Пантилеев е бил пълководец на авиационно звено във военното формирование в авоибаза Крумово. Във Въоръжените сили служи от 1994 година Роден е на 14 юни 1970 година в Бяла, област Русе. Завършил е висше обучение във ВНВВУ „ Георги Бенковски " – Долна Митрополия през 1994 година със компетентност „ летец-пилот " за Военновъздушните сили (ВВС) на вертолет. Летец-пилот ІІ клас с над 600 летателни часа. Летял е на L-29, Bell 206 и Ми-17. Награждаван е неведнъж от командирите си със служебна признателност и от началника на защитата. Женен с две деца.
Капитан Стоян Неделчев е бил щурман на вертолет в авиационно звено на същата авиобаза. Във Въоръжените сили служи от 1997 година Роден е на 31 януари 1973 година в Елхово. Завършил е ВВВУ „ Георги Бенковски " – Долна Митрополия през 1997 година със компетентност „ авиатор – водач " на вертолет. Летец-пилот ІІІ клас с над 500 летателни часа. Летял е на Ми-2, Ми-8 и Ми-17. Награждаван е неведнъж със служебна признателност. Женен с две деца.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР