Двамата са разговаряли по въпроси, свързани с търговията и отбраната.

...
Двамата са разговаряли по въпроси, свързани с търговията и отбраната.
Коментари Харесай

ЕК: Барозу се е срещал с Катайнен, но в законовия срок

Двамата са разговаряли по въпроси, свързани с търговията и защитата. Катайнен е съобщил за срещата в идващите 24 часа, предадоха европейски медии, представени от Българска телеграфна агенция.

Според Европейска комисия в тази ситуация законността е била спазена, поради условието за "период на изстудяване " на някогашните еврокомисари. Това е период, в който прекратилите активността си комисари нямат право да заемат длъжности в частни сдружения, изключително без координиране с Европейска комисия.

До деня на срещата са минали 36 месеца от края на мандата на Барозу, посочи представителят. Той означи, че настоящите към тази дата правила предвиждаха 18 месеца период на "охлаждане ".

Доколкото знам, срещата не е била в централата на Европейска комисия в Брюксел, добави представителят в отговор на въпрос. Той не отговори всъщност на въпрос дали е редно срещата да се е състояла в отсъствието на очевидец и на нея да не са водени мемоари.

Говорителят не взе отношение и по нарушеното заричане на Барозу да не лобира в Европейска комисия в новото си качество.

Миналата година чиновници от институциите на Европейски Съюз настояха Барозу, който стартира работа към американската капиталова банка Голдман Сакс, да бъде предаден на Европейския съд. През 2016 година Барозу пое пост в американската банка.

Впоследствие настоящият ръководител на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че е възразил против назначението на Барозу поради приноса на банката в предизвикването на международната икономическа рецесия.

Етичният комитет на Европейска комисия заключи, че въпреки и аморални, дейностите на Барозу са законни. Омбудсманът на Европейска комисия също предприе инспекция на някогашния ръководител на комисията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР