Двамата ресорни министри, Николина Ангелкова и Бисер Петков, се срещнаха

...
Двамата ресорни министри, Николина Ангелкова и Бисер Петков, се срещнаха
Коментари Харесай

Безработни ще се квалифицират, за да попълнят липсата на кадри в туризма

Двамата отраслови министри, Николина Ангелкова и Бисер Петков, се срещнаха с туристическия отрасъл и работодатели, с цел да обсъдят казуса с фрагментите.

По време на междуведомствен съвет бе разискван дефицитът в бранша да се набира посредством Агенцията по заетостта.

Според статистиката максимален апетит има на чиновници в заведенията за хранене, камериерки и чистачки по хотелите . За сметка на българските фрагменти, регистриран е съвсем двоен растеж на импортирана работна ръка от Украйна и Молдова. Чужденците са декларирали предпочитание да удължат престоя си по родното Черноморие от 3 на девет месеца, с цел да работят и през сегашния зимен сезон, предава БГНЕС.

Планът за деяние влиза в действие още от през днешния ден с неговото разпространение в цялата страна. Той е предопределен както към безработни лица, по този начин и към работодателите, които по избор могат да квалифицират и преквалифицират свои фрагменти , изясни пред медиите министърът на туризма Николина Ангелкова.

Министърът посочи, че тези, които желаят да покачат квалификацията си, могат да го създадат в границите на няколко месеца. Желанието за рационализиране на уменията не значи, че служителят е задължен по-късно в продължение на избран интервал от време да работи за работодателя без да има право да напусне, посочи Ангелкова.

През тази година записваме над 2 пъти растеж на записаните сезонни служащи от трети страни. Към момента са регистрирани над 7800 непознати служащи . Решението на казуса търсим и с подписаните съглашения с Украйна и Молдова за намиране на искащи да работят сезонно у нас, съобщи общественият министър Бисер Петков.

На въпрос какво е заплащането на чужденците, общественият министър отговори, че няма точна статистика дали е по-високо или по-ниско, зависи само от позицията, която се заема. Важно е да се съблюдават минималните условия на труд в законодателството, разяснява още Бисер Петков.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР