Двамата основни крепители на иракския премиер Адел Абдул Махди са

...
Двамата основни крепители на иракския премиер Адел Абдул Махди са
Коментари Харесай

Основните крепители на премиера на Ирак се разбраха да го свалят от власт

Двамата съществени крепители на иракския министър председател Адел Абдул Махди са се разбрали да работят за отстраняването му от служба, откакто митингите против неговото държавно управление набраха скорост в столицата Багдад и огромна част от шиитския юг, като бяха посрещнати от държавното управление единствено и само с принуждение, оповестява " Ройтерс ".

Популисткият шиитски свещеник Моктада ал Садр, който управлява най-голямата парламентарна група в иракския парламент, изиска от Абдул Махди да свика предварителни избори. След като министър председателят отхвърли, той прикани главния си политически съперник Хади ал Амири да помогне за свалянето му от власт.

Амири, който управлява парламентарен съюз на подкрепяна от Иран шиитска милиция, който е втори по брой на депутатите зад алианса на Садр, излезе с изказване нощес, съгласявайки се да окаже помощ за отстраняването на премиера.

" Ще работим дружно, с цел да подсигуряваме ползите на иракския народ и да спасим страната в сходство с публичното богатство ", акцентира Амири.

Абдул Махди встъпи в служба единствено преди година след седмици на политическа невъзможност, в която Садр и Амири не съумяха да обезпечат задоволително гласове за сформиране на държавно управление. Те назначиха Абдул Махди като компромисен претендент да управлява нежно съдружно държавно управление.

Масовите митинги, провокирани от неодобрение поради стопански компликации и корупция, нарушиха съвсем две години на относителна непоклатимост в Ирак. Най-малко 250 души бяха убити от началото на размириците на 1 октомври. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР