Двамата основни акционери в Първа инвестиционна банка (ПИБ) Цеко Минев

...
Двамата основни акционери в Първа инвестиционна банка (ПИБ) Цеко Минев
Коментари Харесай

Шефовете на ПИБ си купили фирма с кредит от банката за над 70 млн. лв.

Двамата съществени акционери в Първа капиталова банка (ПИБ) Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, които държат по 42.5% от трезора, са купили компания, през която имат контракт за заем с банката за 37.5 млн. евро.

Това излиза наяве от известие на ПИБ до фондовата борса, оповестено от в. " Капитал ".

Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев са придобили по 50% от капитала на " Маркан Ти Ай " ЕАД. Дружеството има 100% от " Фраксинус инвестмънт " - компанията, която през 2017 година закупи 8 дка терен и право на градеж на административна постройка в " София тех парк " на " Цариградско шосе ". Въпросната компания има контракт от 2017 година с ПИБ за 37.5 млн. евро за градежа на постройката.

Оповестяването пред борсата се прави, тъй като влизането на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев във компания, която има контракт за заем с ПИБ през друго сдружение, трансформира трансакцията в договорка със заинтригувани лица и по закон предстои на оповестяване. По закон банка може да отпусне заем към компания, следена от акционерите ѝ, в размер на най-много 10% от капитала ѝ или за ПИБ - към 100 млн. лева, напомня " Капитал ". Сумарно всички експозиции към двамата съществени акционери и свързани с тях лица не може да надвишават 20% от капитала.

Изсветляването на големия заем на притежателите на ПИБ се случва към месец и половина преди крайния период – 26 април, в който банката би трябвало да усили капитала си поради открития дефицит при инспекцията на Европейската централна банка. На 26 юли 2019 година Франкфурт даде на ПИБ и Инвестбанк период от 9 месеца да покрият дефицита в капитала си, който за ПИБ възлиза на 263 млн. евро. Попълването на средствата е едно от основните условия България да се причисли към чакалнята за еврото ERM II и Банковия съюз на Европейски Съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР