Двамата кандидати за председател на новата антикорупционна комисия Николай Николов

...
Двамата кандидати за председател на новата антикорупционна комисия Николай Николов
Коментари Харесай

Колко ръце ще държат новата бухалка на властта

Двамата претенденти за ръководител на новата антикорупционна комисия Николай Николов (вляво) и Пламен Георгиев по време на чуването в парламентарната комисия по спор на ползи във вторник

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Пламен Георгиев приема единствено председателско място в новата антикорупционна комисия

Някои индикации от чуването на двамата претенденти, чиито кандидатури се чака да бъдат гласувани до края на седмицата
6 мар 2018
Хоп и още един основен прокурор

Предизвестеният избор на ръководител на антикорупционната комисия навлезе във заключителен стадий
4 мар 2018
Сигнал до прокуратурата да ревизира за какво КОНПИ е оневинила търсената Вон Месинг

Най-голямото дело за пране на пари у нас към този момент се проваля безславно, въпреки да има присъда на първа инстанция
2 мар 2018
Антикорупционната комисия ще ревизира Пеевски за спор на ползи

Депутатът от Движение за права и свободи не заявява медийния и издателския си бизнес, когато внесе законопроект за финансирането на медиите
2 мар 2018 - И досега няма изясненост с кого Пламен Георгиев договаря състава на новата комисия
- Всичко в процедурата до момента сподели, че същинският избор се случва отвън Народното събрание

След упования избор на Пламен Георгиев за ръководител на новата антикорупционна комисия следва той да номинира четиримата останали членове на комисията – един заместител ръководител и трима членове. В четвъртък незабавно след избора той отхвърли да разяснява пред публицисти какви хора ще номинира, съобщи единствено, че към този момент " има визията " за състава. Сред членовете на комисията би трябвало да има специалист по лишаване на нелегално имущество (гражданска конфискация), специалист по спор на ползи, експерт по обществения указател на имуществените заявления, които до момента се подаваха пред Сметната палата, и осведомен с оперативната работа по следствието, сподели Георгиев. Новият ръководител бе колеблив и по въпроса дали ще номинира за член на комисията съперника си Николай Николов – " ще помисля, той също е влиятелен човек, само че не е единствено той ".

Подценяване
Темата за метода и критериите при номинирането на бъдещите членове на новия орган досега беше несправедливо подминавана, а това трябваше да бъде един от главните въпроси при чуването на двамата претенденти.

Във вторник преди чуването им в парламентарната комисия по спор на ползи на въпрос на " Капитал " дали ще търсят диалози с предизвестения победител Пламен Георгиев, с цел да предложат собствен представител за член в новата комисия, народен представител от Българска социалистическа партия отговори уверено – не, никога. Нека той да си ги предложи и да си ги отбрани, а ние ще си кажем възраженията в пленарната зала.

Тази позиция, в случай че не е плод на надълбоко законспирирана сделка сред ръководещи и съпротива, издава цялостно недоумение на обстановката. Всъщност точно поради предопределения избор на Георгиев подборът на останалите членове на комисията става двойно по-голям от избор на ръководител. Най-малко по две аргументи.

Мнозинство за решения

Новата антикорупционна комисията е колегиален орган от петима души – ръководител, зам.-председател и трима членове, измежду които ръководителят е единствено пръв измежду равни. Решенията се вземат с нормално болшинство – най-малко трима души би трябвало да гласоподават, с цел да се одобри да вземем за пример едно решение за определяне на спор на ползи, за започване на произвеждане за конфискация, за налагане на обезпечителни ограничения или внасяне на искове в съда, за преустановяване на произвеждане или пък за приемане на разпоредбите, по които ще се ревизират за честност всички чиновници на комисията, както и за провеждането на тези инспекции, т.е. ще се реализира надзор върху целия състав и други

В този смисъл даже изборът на ръководителя да е бил съдбоносен за аватар на Цацаров/Пеевски и на олигархичния кръг, който ръководи България (пак същото), това не би имало толкоз огромно значение, в случай че в комисията някакъв вътрешен баланс. Председателят няма да може да постанова безобразни решения или най-малко няма да може да го прави безпроблемно. Това е изключително значителен въпрос поради на обстоятелството, че новата комисия има големи пълномощия, а нейният ръководител даде ясни индикации за всевъзможен тип обвързаности.

За Пламен Георгиев е без значение дали и по кое време ще минат предложенията му

Втората и по-съществена причина е, че откакто бе определен за титуляр (а и преди това), за Пламен Георгиев е без изключително значение дали и по кое време ще бъдат гласувани номинираните от него за нови членове на комисията. Досега той беше краткотраен ръководител на новата Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), както е цялото й име, след избора ще бъде титулярен ръководител. С едни и същи пълномощия и с хора, които и в единия, и в другия случай сполучливо може да управлява и направлява еднолично. Нещо повече – даже Народното събрание да отхвърли номинираните от него за заместник-председател и трима членове на комисията, това не го неодобрява като ръководител, единственият резултат е, че ще продължи да ръководи с досегашния си екип на Комисията за лишаване на нелегално добитото имущество - КОНПИ.

Законът планува, че съставът на комисията би трябвало да бъде определен до два месеца от влизането му в действие, т.е. до 23 март. Същевременно в него е записано, че новият ръководител и членовете встъпват в служба по едно и също време - от датата на попълване на състава, а до тогава активността се реализира от заварените ръководител и членове на КОНПИ. Другояче казано - и да не бъдат утвърдени препоръчаните от Пламен Георгиев членове на новата комисия, единствената разлика е, че нейният шестгодишен мандат ще стартира по-късно и ще свърши по-късно.

До момента – цялостно безмълвие

Парадоксално, само че досега за избора на членовете на комисията не се приказва, единствено за ръководителя. Нещо повече - в концепциите и на двамата претенденти нямаше и една думичка за едно от най-важните пълномощия на ръководителя, каквото е правото му, откакто един път бъде определен, да номинира останалите четирима членове на комисията без ничия интервенция. На настойчивите въпроси при чуването по какви критерии ще вършат тези номинации и двамата дадоха отговор по-скоро уклончиво, че ще ползват единствено професионални критерии и ще търсят хора с опит и експертиза. В четвъртък, след избора, той изрично отхвърли всякаква алтернатива да се съветва с политическите партии за членовете на комисията.

Така никоя политическа мощ – нито ръководещи, нито съпротива, няма да носи политическа отговорност за решенията на комисията. Същевременно никой не си прави илюзии, че комисията ще работи без значение, въпреки че такива бяха клетвите по време на чуването. И никой не трябва да се залъгва, че критериите за избора в действителност ще са професионални. Всъщност ръководещи и съпротива заедно трансформират новата комисия в комфортна бухалка в ръцете на новия ръководител и тези, които стоят зад него. Ако има някаква мистерия, тя е какъв брой ръце ще държат новата палка-бухалка. А от номинациите и гласуването за тях единствено ще получим удостоверение на съмненията си, само че не и задоволство.

Прилики и разлики
Аналогичен механизъм за избор на членове е очакван в Закона за Комисията за финансов контрол, където ръководителят се избира от Народното събрание, а след това той номинира пред Народното събрание останалите членове от петчленния орган – трима заместник-председатели и един член. Но през юли м.г. Народното събрание отхвърли номинираните от ръководителя на комисията Карина Караиванова двама специалисти за заместник-председатели. За тях гласоподаваха само депутатите от ГЕРБ, само че без да стимулират поддръжката си. Патриотите гласоподаваха срещу – също без да се стимулират. Неофициално се говореше, че Караиванова, която е определена като предложение на ГЕРБ, не е съгласувала номинациите си с ръководещите. Това не промени нейния статут на ръководител, просто няколко месеца по-късно тя внесе нови оферти – на народен представител от ГЕРБ трети мандат и на дотогавашния зам.-министър на финансите Бойко Атанасов.

Има обаче основна разлика сред КФН, който е регулаторен орган за активността на сдружения в избран бранш на стопанската система, и новата антикорупционна комисия. Тя би следвало да следи най-много персонално корупцията по високите етажи на законодателната и изпълнителната власт, а настрана има пълномощия да се намесва в живота на всеки. От персоналния й състав зависи дали ще стане бухалка против корупцията във властта или рекетьорска сопа против жители, бизнес, медии и всеки, който не е сгоден на ръководещия олигархичен модел.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР