Двамата изгонени дипломати са Сергей Николашин и Вадим Биков, съобщи

...
Двамата изгонени дипломати са Сергей Николашин и Вадим Биков, съобщи
Коментари Харесай

Двамата изгонени руски дипломати събирали информация за покупката на F-16

Двамата изгонени дипломати са Сергей Николашин и Вадим Биков, заяви, като се базира на свои източници. Те са подозирани за шпионаж и саботажи в български военни фабрики.
Още по тематиката
Данни на ДАНС демонстрират, че двамата събирали нерегламентирана информация за договорката за новите бойни самолети F-16/Блок 70, както и за желанията България да закупи бойни дронове.

Разследването е събрало и доказателства, които водят до обосновано съмнение, че е допустимо да са свързани и със зачестили странни произшествия в български военни фабрики.

По-рано през днешния ден българската прокуратура разгласи, че е формирано досъдебно произвеждане за закононарушение против Република България - за това, че въпросните лица (без да оповестява имена) са събирали информация, представляваща държавна загадка за издаването й на непозната страна или непозната организация (престъпление по член 104, алинея 1 от НК). За реализирането на противозаконната си активност двамата (дипломати) са осъществявали контакти и с български жители, които са имали достъп до информация, обвързвана с военно-промишления комплекс на страната.

Последва известие на Министерство на външните работи, че афишира двамата съветски дипломати за личност нон грата.

Нота за това е връчена на представител на съветското посолство в София. От дипломатическата задача обявиха за ТАСС, че " няма доказателства, потвърждаващи осъществяването на действия, несъвместими със статута им ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР