Двамата български моряци от товарния кораб "Стара планина", който плава

...
Двамата български моряци от товарния кораб "Стара планина", който плава
Коментари Харесай

Съобщиха най-лошата новина за българските моряци в Норвежко море

Двамата български моряци от товарния транспортен съд "Стара планина ", който плава в Норвежко море, са паднали зад борда, оповестиха от Министерство на външните работи.

Според спасителите, няма късмет двамата да са оживели при тежките климатични условия в региона. Инцидентът е станал при доста тежка метеорологична конюнктура - мощен вятър и 8-метрови талази.

Посолството ни в Осло е известено от външното министерство на Кралство Норвегия за изключителната обстановка на кораба.

В ранния следобяд е почнала спасително-издирвателна интервенция с два хеликоптера. Издирването е било затруднено заради неприятното време. От Съвместния избавителен координационен център (ССКЦ), който дава отговор за региона на Северна Норвегия и е поел избавителната интервенция, са изразили подготвеност да включат в нея и аероплан със специфичен радар, в случай че вятърът утихне.

Метеорологичните условия обаче не са се подобрили и от центъра са съобщили довечера, че приключват издирването на двамата моряци. Според ССКЦ, при актуалните климатични индикатори няма късмет падналите във водата да оцелеят толкоз дълго време.

Операцията няма да бъде подновявана през днешния ден. Норвежката полиция стартира следствие по случая.

Посланикът ни в Осло Вера Шатилова е в контакт с локалните управляващи, в това число със ССКЦ, и оказва нужното подпомагане по случая, твърдят от Министерство на външните работи.

На борда на товарния транспортен съд "Стара планина " се намират 19 души - 18 български жители и един жител на Украйна. Корабът е на 400 км югозападно от град Будьо. Сигналът към норвежките управляващи е подаден от капитана, с който спасителите са в непрекъсната връзка.

Корабът "Стара планина " е издигнат през 2007 година Той е бълкер - транспортира насипни товари. Дължината му е 186.5 метра, ширината - 30 метра. Може да транспортира до 52656 кубични метра зърно. "Стара планина " плава под малтийски байрак.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР