Двамата апостоли, които били ревностни разпространители на християнството, претърпели много

...
Двамата апостоли, които били ревностни разпространители на християнството, претърпели много
Коментари Харесай

Петровден! Имен ден празнуват Петър, Павел, Камен

Двамата апостоли, които били ревностни разпространители на християнството, претърпели доста премеждия и гонения и били наречени " първовърховни престолници и космополитен учители ". Петър - безпаричен риболовец от град Витсаида край Галилейското езеро, е един от първите възпитаници на Христос и един от преданите му почитатели.

Павел, роден в Тарс, Киликия, в началото изповядва юдейската вяра и е измежду гонителите на християните. На път за Дамаск той е ослепен от привидение на Господа.

Завеждат го назад в града, където след три дни е изцерен по знамение. От гневен съперник става най-ревностен пропагандатор на Христовото обучение. През 67-ма година дружно със сподвижника му Петър са разпънати на кръст от император Нерон в Рим.

В националния календар Петровден се предшества от Петровите заговезни, които стартират с първата седмица след Петдесетница. В този ден приключва постът и се подготвя младо петровско пиле. Празникът съответствува с времето на жътвата и на него се работи - нормално през първата половина на деня.

В визиите на българския народ двамата апостоли се възприемат като братя, от които Петър е по-младият. Някъде се считат и за близнаци. В иконографията Свети Петър се изобразява като дъртак в бели одежди, който държи ключовете на райските врати и дефинира коя душа е праведна и коя не е.

В някои региони на Петровден се вършат сборове. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки - петровки. На някои места те се раздават като помен за умряли деца.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР