Двамата американци, пленени в Украйна, докато се биели рамо до

...
Двамата американци, пленени в Украйна, докато се биели рамо до
Коментари Харесай

„Трябва да бъдат наказани“: Кремъл за пленените американски войници в Украйна

Двамата американци, пленени в Украйна, до момента в който се биели един до друг с въоръжените сили на Киев, са " излагали на заплаха " съветски бойци и би трябвало " да им се търси отговорност за тези закононарушения ". Това съобщи през вчерашния ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков в изявление за американската телевизия Ен Би Си, съобщи Франс прес, заяви Българска телеграфна агенция.

Това е първият коментар на Кремъл за случая с двамата някогашни военни от Съединени американски щати – Александър Друки и Анди Уин, уточни Ен Би Си. " Това са наемници и са взели участие в противозаконни дейности на територията на Украйна ", съобщи на британски Песков. " Участвали са в обстрели и бомбардировки " на съветски военни, " излагали са на заплаха живота им ", добави той. " Трябва да им бъде потърсена отговорност за осъществените от тях закононарушения. Тези закононарушения би трябвало да се проверяват ", добави представителят на Кремъл.

Запитан за естеството на закононарушенията, в които са упрекнати американците, Песков призна, че още не се знае какви са били осъществените от тях " закононарушения ", само че увери, че двамата не са предпазени от Женевските конвенции за военнопленниците. Двамата мъже " не са част от украинската войска, надлежно за тях не важат Женевските конвенции ", стимулира се той. Обстоятелствата, при които са хванати двамата някогашни военни, остават неразбираеми, както и кой ги държи в плен. Песков сподели единствено, че са в ръцете на " управляващите ". Запитан дали двамата са застрашени от смъртно наказване, той съобщи: " Това зависи от следствието ".

Руски медии разпространиха фотоси на двамата американци, които съгласно тях са били пленени, до момента в който са се сражавали в Украйна, съобщи Ройтерс. Вестник " Известия " сподели видеоклип с малко изявление с Анди Уин, 27-годишен, от Хартсел, щата Алабама. Телевизия Ар Ти (RT) излъчи фотография на мъж, който разпознава като Александър Друки, на 39 години, от Таскалуса, Алабама. Техни родственици споделиха в сряда, че двамата са в неопределеност в Украйна от седмица и се притесняват, че може да са били пленени. В малко видео, оповестено в приложението " Телеграм ", мъж с брада и американски акцент споделя пред камерата: " Моето име е Александър Друки, аз съм срещу войната ". Той повтаря на съветски: " Аз съм срещу войната ". В друго малко видео мъжът, разпознат от " Известия " като Анди Уин, също споделя на съветски, че е срещу войната.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи в петък, че не знае къде са двамата, за които се твърди, че са се включили към други задгранични доброволци, сражаващи се на страната на Киев. Говорител на Държавния департамент увери в събота Агенция Франс Прес: " Следим от близко обстановката ". Запитан от Ен Би Си за американската баскетболистка Бритни Грайнър, арестувана в Русия през февруари за трафик на опиати, Песков отхвърли догатката, че държана като заложничка: " Не можем да я считаме за заложничка. Защо би трябвало да я назоваваме заложничка? Тя е нарушила съветските закони и в този момент е преследвана " от правораздаването, сподели той. На летището в Москва в багажа на Грайнър бяха открити субстанции с аромат на масло от хашиш, заяви по-рано съветската митническа работа. Застрашава я присъда от 10 години затвор. През май Вашингтон съобщи, че Русия безпричинно държи спортистката под стража. От страна на Съединени американски щати със случая се занимава специфичният делегат, отговарящ за заложниците. Руски съд удължи периода за задържане на Грайнър до 2 юли.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР