Двама загинали палестинци и удари на израелската армия в ивицата

...
Двама загинали палестинци и удари на израелската армия в ивицата
Коментари Харесай

ООН е обезпокоена от ескалацията на насилието между Израел и Палестина

Двама починали палестинци и удари на израелската войска в линията Газа – това е до момента равносметката от конфликтите в Израел и палестинските територии, откакто американският президент Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел. Решението на Съединените щати провокира митинги в целия свят, а Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се събра на изключително съвещание.

Организация на обединените нации е извънредно обезпокоена от ескалацията на насилието, съобщи специфичният координатор на международната организация за близкоизточния кротичък развой Николай Младенов на изключителна среща на Съвета за сигурност в Ню Йорк. Ако израелско-палестинският спор не бъде решен според съответните резолюции на Организация на обединените нации и по метод, който дава отговор на основателните национални искания и на двата народа рискуваме вихърът на религиозния радикализъм да погълне Близкия изток, добави той.

Решението на американския президент не подхожда на резолюциите на Съвета за сигурност, обявиха посланиците на Франция, Англия, Италия, Швеция и Германия в Организация на обединените нации, без да упоменат ответни ограничения. На изключителното съвещание на Съвета за сигурност Съединени американски щати са оказаха в изолираност.

Отхвърляйки проповедите и уроците, непрекъснатата представителка на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ники Хейли повтори, че Тръмп не е заел позиция за границите и увери, че Съединени американски щати са ангажирани с мирния развой: Мога да кажа с цялостна убеденост, че Съединени американски щати са надълбоко ангажирани с постигането на спокойно съглашение сред израелците и палестинците. За страдание мир до в този момент не беше реализиран. Но ние не се предаваме.

Съединените щати не могат да бъдат медиатор в израелско-палестинския кротичък развой, съобщи палестинският президент Махмуд Абас .

Протести против едностранното признание на Ерусалим за столица на Израел имаше в целия свят. В палестинските територии се стигна до конфликти с израелската войска и полиция. От линията Газа бяха изстреляни три ракети, заяви израелската войска, без да посочи дали има жертви. Израелски самолети бомбардираха, в отговор на първите две набези, лагер за военно образование и склад за муниции на ислямисткото придвижване Хамас. Най-малко 15 са ранени, съобщи Асошиейтед прес.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР