Двама висши талибански лидери са изчезнали от полезрението на обществеността,

...
Двама висши талибански лидери са изчезнали от полезрението на обществеността,
Коментари Харесай

Плъзнаха слухове относно смъртта на талибанските лидери

Двама висши талибански водачи са изчезнали от полезрението на обществеността, което кара някои афганистанци да се питат дали висшият водач на групата и новият вицепремиер са живи, предава в. ``Гардиън``.

Върховният лидер молла Хайбатула Ахундзада не е засичан обществено от близо месец откакто бойците овладяха Афганистан. Говорител обаче отхвърля слуховете за гибелта му. Абдул Гани Барадар, вицепремиер и ръководител на политическото звено на талибаните също не се е появявал от доста време. В Кабул се носят клюки, че той е бил погубен или тежко ранен в борба с друга висша фигура от групировката поради спор за това по какъв начин да се разделят министерствата в Афганистан.

Официалните изказвания, предопределени да разсеят слуховете, наподобява задълбочават загадката. Талибаните разгласиха онлайн фотоси на написана на ръка записка, в която се споделя, че вицепремиерът е в Кандахар, след което споделиха аудио известие, за което се твърди, че е от самия Барадар. Липсата на видеоклип повдигна още повече въпроси пред афганистанците, защото талибаните към този момент не са бунтовническа група, която се крие, а и лицето на Барадар е добре известно.

Говорителят Сухаил Шахин отрече слуховете в Туитър. ``Молла Брадар, заместител министър-председател на Ислямско емирство Афганистан, в гласово известие отхвърли всички изказвания, че е ранен или погубен в конфликт. Той споделя, че това е лъжа``, написа представителят. Видеоклипове и фотоси, качени онлайн, за които се твърди, че демонстрират Барадар в Кандахар, не съдържат нищо, което би могло да удостовери по кое време са направени.

Си Ен Ен напомня, че гибелта на някогашния водач на талибаните молла Мохамед Омар, който умря през 2013 година от туберколоза, беше крита в продължение на две години, през което време талибаните постоянно разгласиха изказвания от негово име.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР