Двама верни съюзници на бившия президент Доналд Тръмп се обърнаха

...
Двама верни съюзници на бившия президент Доналд Тръмп се обърнаха
Коментари Харесай

Сделките за признаване на отговорност представляват сериозна правна заплаха за Доналд Тръмп

Двама правилни съдружници на някогашния президент Доналд Тръмп се обърнаха против него през последните 36 часа, замайващ поврат на събитията, който в този момент може да съставлява сериозна опасност за способността му да отблъсне наказателни обвинявания, свързани с напъните му да анулира президентските избори през 2020 година

Бързите събития са голям подтик за прокурорите в окръг Фултън, Джорджия, и обособеното, само че припокриващо се федерално дело против Тръмп, което беше заведено от специфичния прокурор на Министерството на правораздаването Джак Смит.

Съдия Артър Енгорон ръководи процеса за машинация на някогашния президент Доналд Тръмп във Върховния съд на Ню Йорк във вторник, 3 октомври 2023 година, в Ню Йорк. (Дейв Сандърс/Снимка на басейна посредством AP) Съдия Артър Енгорон ръководи процеса за машинация на някогашния президент Доналд Тръмп във Върховния съд на Ню Йорк във вторник, 3 октомври 2023 година, в Ню Йорк. (Дейв Сандърс/Снимка на басейна посредством AP) Дейв Сандърс/Басейн/AP

Молбите са блестящо доказателство за действителността, че делото Джорджия против Тръмп и неговите съобвиняеми става все по-силно. Докато Тръмп се зарече да се бори до горчивия край, тези новосключени съглашения за признание на виновността принуждават неговите съобвиняеми да се изправят пред същия сложен избор: да сключат договорка или да хвърлят заровете на процеса.

За двама видни съобвиняеми на Тръмп – Сидни Пауъл и Кенет Чезебро – идният петмесечен развой, който евентуално може да докара до присъда от години затвор, наподобява ги е подтикнал да се откажат.

Решенията им да се трансфорат от последователи на Тръмп в основен очевидец против него евентуално са разрушили всяко възприятие за непобедимост, което някогашният президент или други упрекнати може да изпитват – може би за първи път.

Намесване на Тръмп

Чесебро се призна за отговорен в петък по обвиняване в скрит план за углавно закононарушение, като призна, че е работил с Тръмп и други членове на вътрешния кръг на някогашния президент, с цел да анулира изборите през 2020 година, като е показал лист с подправени републикански гласоподаватели в голям брой щати, които Тръмп е изгубил.

Чесебро непосредствено замеси Тръмп в незаконен скрит план и неговата молба открива за първи път, че заговорът за подправените гласоподаватели е противозаконен. Трябва да се означи, че Chesebro към този момент призна, че „ задачата “ на конспирацията на подправените гласоподаватели е била „ да се наруши и забави взаимната сесия на Конгреса на 6 януари 2021 година “, което е основен детайл от федералните обвинявания, пред които е изправен Тръмп.

ФАЙЛ - Адвокатът Кенет Чезебро се явява пред арбитър Скот Макафи по време на чуване на претенции на 10 октомври 2023 година в Атланта. Предстои да стартира подборът на правосъдни заседатели за Chesebro, първият обвинен, който ще бъде изправен пред съда по делото в Джорджия, което упреква някогашния президент Доналд Тръмп и други в противозаконни проекти за анулация на изборите през 2020 година в щата. (Alyssa Pointer/Снимка на басейн посредством AP, файл) ДОСИЕ - Адвокатът Кенет Чезебро се явява пред арбитър Скот Макафи по време на чуване на претенции на 10 октомври 2023 година в Атланта. Предстои да стартира подборът на правосъдни заседатели за Chesebro, първият обвинен, който ще бъде изправен пред съда по делото в Джорджия, което упреква някогашния президент Доналд Тръмп и други в противозаконни проекти за анулация на изборите през 2020 година в щата. (Alyssa Pointer/Снимка на басейн посредством AP, файл) Алиса Пойнтер/пул/AP

Като част от молбата Чезебро откри, че заговорът за подправени гласоподаватели е част от „ опит… да се наруши “ конституцията на Съединени американски щати и федералния закон посредством подкопаване на процедурите на Избирателната гилдия. Това съответствува с обвиняванията против Тръмп във федералното обвиняване на Смит.

В четвъртък някогашният юрист на акцията на Тръмп Пауъл се призна за отговорен по обвинявания, произлизащи от настрана, само че допълващо изпитание за интервенция в изборите през 2020 година посредством нарушение на системата за гласоподаване в Джорджия.

Макар че признаването на виновността на Пауъл покрива единствено обвинявания, свързани с нарушение на изборното съоръжение в окръг Кофи, Джорджия, нейната договорка с прокурорите отваря вратата за свидетелски показания за контакти от първа ръка с Тръмп и други основни съобвиняеми.

Например, в случай че бъде извикана да свидетелства в предстоящ развой, Пауъл може да бъде изправена пред въпроси по отношение на срещите в Белия дом, на които е участвала, където Тръмп е считал да предприеме крайни стъпки, с цел да анулира резултатите от 2020 година, като да вземем за пример да подреди на Пентагона да конфискува машини за гласоподаване.

По сходен метод Чезебро се съгласи да сътрудничи напълно на следователите от окръг Фултън като част от договорката му – което включва свидетелстване против Тръмп и други обвинени, в случай че бъдат призовани като очевидци.

Тръмп е единственият упрекнат човек до момента във федералното дело, само че и Чезебро, и Пауъл са необвинени съучастници. Chesebro към този момент призна, че е заговорничил с Тръмп в същия подправен изборен скрит план, който е показан на видно място във федералното дело против Тръмп – което е планувано за правосъден развой през март.

Без сребърен куршум

Стив Садоу, основният юрист на Тръмп по делото за подривна активност при изборите в Джорджия, отговори в петък на признанието на Чесебро за отговорен, като допусна, че то евентуално е било стимулирано от „ надвисналата опасност от затвор “.

Той спекулира в изказване, че признанието на Чесебро за отговорен „ е резултат от напън от страна на Фани Уилис и нейния екип и надвисналата опасност от прокуратурата за затвор “.

Адвокатът на Тръмп също по този начин уточни, че прокурорите са отхвърлили обособеното обвиняване за рекет на Чесебро, което е в основата на обвиняването против всички 19 съобвиняеми, в това число някогашния президент. Сега прокурорите отдръпнаха обвиняването на RICO против тримата обвинени, които към този момент са сключили съглашения за признание на виновността.

Но единствено тъй като някогашен предан последовател на Тръмп е решил да помогне на прокурорите да го преследват, това не значи, че някогашният президент е жертван.

Клас Майкъл Коен CNN

Още през 2018 година някогашният юрист на Тръмп Майкъл Коен подписа съглашение с федералните прокурори и замеси Тръмп в противозаконен скрит план за финансиране на предизборна акция – само че Министерството на правораздаването по този начин и не упрекна Тръмп в това хипотетично закононарушение. Но Коен е сътрудничил на следователите от щата Ню Йорк и е подготвен да свидетелства против Тръмп идната седмица в процеса против Тръмп за цивилен бизнес измами там.

Садоу отхвърли опасността за вероятни показания от Чезебро и Пауъл на възможния развой на Тръмп по обвиняванията за подривна активност в изборите в Джорджия.

„ Отново, изцяло чакам, че правдивите показания ще бъдат удобни за моята защитна тактика “, сподели Садоу.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР