Двама външни членове на Нобеловия комитет за литература напуснаха днес

...
Двама външни членове на Нобеловия комитет за литература напуснаха днес
Коментари Харесай

Спасителният план на Нобеловия комитет по литература доведе до още оставки

Двама външни членове на Нобеловия комитет за литература напуснаха през днешния ден с претекста, че промените в институцията се движат прекомерно постепенно. Имиджът на Шведската академия, която връчва влиятелното отличие, пострада предходната година след скандал за полов тормоз. Тогава тя анулира оповестяването на премията, а тази година отличи двама писатели.

Една от ограниченията за справяне с казуса бе назначението на външни членове в Нобеловия комитет. Той се състоеше от 4-ма членове на академията и петима външни.

" Нямам нито търпението, нито времето да очаквам резултати от работата в посока на промени ", съобщи един от тях – писателят Кристофер Леандор, в публикация за " Свенска дагбладет ". " Моята визия за време и тази на академията са разнообразни – за мен една година е доста време от живота ми, за академията – доста малко. " Заедно с Леандор оставка подаде и Гун-Брит Сундстрьом.

Какво стана в академията

Миналата годината премията бе анулирана за пръв път от 1949 година насам, откакто Шведската академия бе в центъра на скандал за секс тормоз, който докара до оставката на Сара Даниус, досегашния доживотен секретар.

Причина за оставката бяха дейностите на брачна половинка на Даниус - Жан-Клод Арно, който беше упрекнат в полов тормоз от над 17 дами. Предполагаше се още, че евентуално той е разгласявал авансово имената на лауреатите. За да продължи Шведската академия да връчва премиите, институцията взе решение да назначи външно жури към комисията, която да дефинира Нобеловия лауреат за литература за 2019 година

Скандалът провокира оставката на членовете на академията, която по-късно остана с по-малко от условия за взимане на решения най-малко от 12 души. Преди това членовете бяха определяни доживотно без право да подават оставка, поради което мнозина отказваха с години да участват на съвещанията им в символ на митинг против решения, с които не са съгласни - предписание, което последно бе променено от крал Карл XVI Густав.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР