Двама, ужилени от стършел, са приети в тежко състояние за

...
Двама, ужилени от стършел, са приети в тежко състояние за
Коментари Харесай

Стършел прати горски в кома, змии ухапаха четирима

Двама, ужилени от стършел, са признати в тежко положение за интензивно лекуване в реанимация на болница „ Иван Скендеров “ – Гоце Делчев. Само за две седмици в болничното заведение са избавени и четирима, от тях две дами от Саточва и Хаджидимово, ухапани от змии, заяви struma.bg.

Сред признатите в най-тежко положение е 43-годишен горски служащ от село Блатска, община Хаджидимово. Пострадалият е жилнат от стършел в гората по лявата ръка, над лакътя.

„ Стършелите са по-опасни от змиите, бързата, съответна реакция и лекарска интервенция в такива случаи са животоспасяващи”, сподели началникът на реанимация в МБАЛ – Гоце Делчев доктор Милан Първанов. Ето какво описа експертът, който е с над 35-годишен опит като анестезиолог:

„ Ужилването е най-опасно за хората, които са алергични към отровата, и това положение крие голям риск за живота им. В съответния случай 43-годишният горски, който е физически здрав и устойчив, се почувствал по-добре след оказаната първа помощ във филиала за незабавна помощ и по собствен избор си тръгнал, само че от мощната интоксикация получил срив на кръвното налягане, паднал на входа и изгубил схващане. Пациентът бе признат изпаднал в кома, подложен бе на апаратна вентилация и изведен от сериозното положение.

По същото време в болничното заведение бе признато и 14-годишно момиче от Гърмен, което е ужилено също по ръката в гората в региона на село Тешово. След реанимационните дейности и интензивно лекуване и двата случая бяха нормализирани.

В моята процедура най-сериозно потърпевш с действителна заплаха за живота бе жена, която бе нажилена от кошер пчели. Редно е хората да знаят, че ужилването от инсекти – оси, пчели, стършели, е освен мъчително, само че и извънредно рисково. В някои случаи това неприятно прекарване може да приключи съдбовно. Ако сте потърпевши, е значимо да запазите хладнокръвие и да потърсите лекарска помощ”, разясни доктор Първанов.

Насекомите са изключително дейни към местата, където има узрели плодове, и там, където се разнася мощна сладникава миризма. Не струпвайте хранителни боклуци наоколо до мястото, където лагерувате, когато сте на пикник, къмпинг или на излет измежду природата, поучават лекарите.

Четирима, ухапани от змии, са обслужени в реанимация на гоцеделчевската болница, първият случай е от края на май. Наскоро е призната жена от Сатовча, която е ухапана по ръката, до момента в който почиствала трева в двора на къщата си. 60-годишна от Хаджидимово също е ухапана, до момента в който била на равнищата. Другите два случая са мъже, които са ухапани от рисковото влечуго в землището на община Гърмен – село Дебрен и село Горно Дряново.

Според лекарите от МБАЛ – Гоце Делчев няма зачестяване на случаите на ухапани от змия, преди 7 години имало взрив на потърпевши, тогава единствено за месец са обслужени 12 души.

В благоевградската болница има регистриран единствено един случай на захапване от змия. Инцидентът станал в къща в землището на село Дъбрава, 70-годишна жена е призната за интензивно лекуване в реанимация. Пепелянка, по описанието на благоевградчанин, бе видяна през май в центъра на града, при моста против кв. „ Вароша”, тогава първо са осведомени чиновниците на паркинга, които подали сигнал и рисковото влечуго е хваното да лежи под лек автомобил от специалисти от „ Гражданска отбрана “.

При захапване от змия неотложно би трябвало да се потърси лекарска помощ за слагане на противоотрова и интензивно лекуване. Желателно е да се създадат по опция фотоси на змията, с цел да може доктор или различен експерт да я разпознае.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР