Двама учени, участвали в разработването на технологията, довела до мРНК-ваксините

...
Двама учени, участвали в разработването на технологията, довела до мРНК-ваксините
Коментари Харесай

Учените, открили технологията за иРНК-ваксините за Covid, са с Нобел по медицина

Двама учени, взели участие в създаването на технологията, довела до мРНК-ваксините против Covid-19, завоюваха Нобеловата премия за медицина за 2023 година

Отличието е присъдено на Каталин Карико - биохимичка от маджарски генезис, и на Дрю Вайсман - професор по медицина, прочут с приноса си към РНК-биологията.

Карико и Вайсман са наградени за откритията им в областта на модификациите на нуклеозидни бази, с помощта на които става допустимо създаването на ефикасни ваксини против Covid-19.

Технологията, върху която те работят, се счита за пробна преди пандемията от ковид. Днес милиони души по света - в това число в България - са ваксинирани с утвърдени препарати на Pfizer/Biontech и Moderna, които стъпват върху разработките на новите Нобелови лауреати.

иРНК-изследванията им се употребяват и за проучвания на ваксини за битка с други заболявания - в това число рак.

От Нобеловия комитет показват, че двамата учени са съдействали за невиждано ниво на развиването на ваксини по време на една от най-големите закани за човешкото здраве в модерната ера.

Каталин Карико израства в Унгария през 50-те и 60-те години, като учи в Университета в Сегед. През 1985 година тя съумява да избяга от режима в Унгария дружно със брачна половинка и 2-годишната си щерка, и си намира работа като учен-специалист по биологични проучвания.

От началото на 90-те години тя се занимава най-вече с новаторски проучвания върху лечения, основани на иРНК
·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР