Двама тайни свидетели са проговорили за три “оферти” да бъде

...
Двама тайни свидетели са проговорили за три “оферти” да бъде
Коментари Харесай

Двама анонимни свидетели пеят срещу врачанския адвокат Румяна Тодорова и дъщеря й Деница

Двама секрети очевидци са проговорили за три “оферти” да бъде заложена бомба в колата на шефа на районния съд във Враца Васил Ганов, научи организация BulNews.
Свидетелите са със скрита идентичност под номера 540 и 541. Те са разпитани пред арбитър на 5 и 7 май т.г. и са дали показания против врачанската адвокатка Румяна Тодорова и щерка ѝ Деница, която е помощник-адвокат. Двамата твърдели, че дамите са се свързали с тях, откакто били пуснати от ареста по дело за присъединяване в група за измами.
Румяна и Деница Тодорови бяха арестувани и упрекнати на 5 март с още двама мъже - единият е състудент на Деница, а другият - неин другар.
На 17 март обаче апелативният спецсъд пусна майката против 5000 лева гаранция, а щерка ѝ - под домакински арест.
Тогава те бяха разследвани по делото за групата за измами. Преди дни обаче стана ясно, че майката и дъщерята са подозирани и че са търсили човек, който да постави бомба под колата на районния арбитър Васил Ганов. За сходно нещо обаче двете нямат обвиняване.
Тайните очевидци декларирали, че откакто се прибрали вкъщи, дамите поискали
“услуга” от тях - да слагат взривно устройство под шофьорското място на арбитър Ганов. “Същата молба била отправена към още няколко човека”, съобщи прокурор Николай Димитров в спецсъда, където майката и дъщерята бяха изправени предходната седмица.
Свидетел номер 540 твърдял, че след диалога с него в края на март “същата оферта” била отправена към още двама души. Част от показанията му били доказани и от очевидец 541.
Криминалистите им повярвали, защото по-рано - при акцията на Министерство на вътрешните работи на 5 март, е открита самоделна бомба в помещение, употребено от различен от упрекнатите по делото. Специалисти го огледали и се произнесли, че то е “годно за използване” и е предопределено за слагане под кола. Мотивът да се провежда атентат против съдията обаче не е явен. Тепърва ще се обяснява дали заговорът има връзка с обсъждани от него каузи.
“Много скърбя, че прокуратурата има вяра на тези хора (на очевидците - бел. ред.). Единственото, което съм правила, е да си завършвам делата”, съобщи пред съда юрист Тодорова. Тя твърди, че през последните 2 месеца не е имала диалог с “хора от престъпния контингент”.
“Ние не вършим противозаконни неща. Задържаха ме на рождения ден на сина ми. Той е на 12 година, отблъскваше ме. Не откриха нищо нелегално у дома. Иззеха единствено един телефон”, сподели щерка ѝ.
Заради разкритията към бомбата Тодорови бяха задържани наново на 20 май. Деница твърди, че е спазвала домашния арест, натрапен ѝ през март, и не смеела да излиза, с цел да “не я натопи някой”. Напускала е дома си единствено на 4,5 и 6 май с позволение на прокурор за прегледи във връзка със остри рецесии от камъни в жлъчката и други здравословни проблеми.
Деница споделя, че до момента в който била под домакински арест, неин клиент пристигнал “под терасата ѝ”. Предупредил я, че чиновници на ГДБОП щели да намерят човек, който да каже, че Тодорови ще поръчат подправени документи, с цел да избягат от страната. А в случай че това не стане, щели да ги натопят, че ще сложат бомба на “висшестоящ човек”.
“Тези 2 дами имат доста мощен зложелател във Враца. Защо - не знам”, споделя юристът им.
Мотивът на прокуратурата да изиска непрекъснат арест за Тодорови, е, че ограниченията им за неотклонение - парична гаранция и домакински арест, към този момент не са ефикасни и не могат да предотвратят заплахата от ново закононарушение. Спецсъдът върна двете в ареста, само че те могат да апелират решението пред апелативния спецсъд на 28 май.
Тодорови остават с обвиняването за присъединяване в група за измами, само че съгласно част от съдиите, заседавали по ограниченията за неотклонение през март, по делото има по-скоро улики за незаконно съдружие. До момента са събрани над 6 тома с доказателства.
Тодорови са дали писмени заявления с пояснения за връзките и връзките им с останалите обвинени. Според съда обаче на този стадий те не могат да се употребяват като доказателство, защото не са събрани по реда на Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК).
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР