Двама руски дипломати у нас са разследване за изнасяне на

...
Двама руски дипломати у нас са разследване за изнасяне на
Коментари Харесай

Двама руски дипломати у нас разследвани за изнасяне на държавни тайни

Двама съветски дипломати у нас са следствие за изнасяне на държавни секрети. Това излиза наяве от известие на прокуратурата, в което се цитира информация от основния прокурор Иван Гешев. Той е уведомил министъра на външните работи Екатерина Захариева за събрани доказателства за осъществявана разследваща активност на територията на България от двама задгранични жители, ползващи се с димпломатически имунитет, се споделя в известието на прокуратурата. Според събраните данни единият е търсел информация за механизмите на изборния развой, а другият събирал данни за енергетиката и енергийната сигурност на България и ги пращал в съветска разследваща централа.

След приемането на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура са формирани две досъдебни производства за закононарушение против Република България за това, че двама задгранични жители са събирали информация, представляваща държавна загадка, за издаването й на непозната страна или непозната организация, което се счита за закононарушение съгласно Наказателния кодекс.

В хода на следствието по едното досъдебно произвеждане е открито, че в интервала от 2017 година до в този момент, жител на Руската федерация е осъществявал разследваща активност, при която е търсил информация за механизмите на изборния развой в страната. Установено е, че съветският жител има статут на посланик и е упълномощен у нас като първи секретар в консулския отдел на Посолството на Руската федерация в София.

По другото досъдебно произвеждане е открито, че в интервала от м. октомври 2018 година до този миг, съветски жител е събирал разследваща информация, в това число такава, която съставлява държавна и служебна загадка от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която след това е изпращал в централата на съветската разследваща работа в Москва. За реализирането на противозаконната си активност съветският представител е осъществявал контакти с български жители, които са имали достъп до информация от тази сфера. Допълнителна инспекция е открила, че съветският жител също се употребява с дипломатически имунитет, защото е чиновник на Търговското посланичество на Руската федерация в София.

Съгласно Виенската спогодба за дипломатическите връзки, макар съществуването на учредения за привличането им в качеството на обвинени за закононарушение, наказателните производства против двамата съветски жители са спрени на съображение, че двамата се употребяват с имунитет.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР