Двама руски дипломати са обявени за персона нон грата. Това

...
Двама руски дипломати са обявени за персона нон грата. Това
Коментари Харесай

Двама руски дипломати са обявени за персона нон грата

Двама съветски дипломати са оповестени за личност нон грата. Това разгласи пред медиите външният министър Теодора Генчовска. 

„ Трябва да изоставен България до 48 часа. Знаем имената им. Ще излезе публично известие на уеб страницата “, добави тя, като уточни, че не си спомня по какъв начин се споделят, защото таман се връща от границата.

„ Нямам информация и детайлности какъв е бил шпионажът. Имам писмо от ДАНС и основния прокурор. Сега се връщам от границата. Няма съответни доказателства какъв вид шпионаж или дейности са развивали. Там се показва, че работят срещу ползите на страната ни “, уточни още Генчовска.

По-рано държавният представител Лена Бориславова заяви, че съветският дипломат (Елеонора Митрофанова, бел. ред.) е бил поканен да се яви в Министерство на външните работи. Според Бориславова обаче тя е отказала и ще изпрати собствен заместител. 

Специализираната прокуратура и ДАНС правят следствие за непозволена разследваща активност от страна на български и съветски жител в интерес на Руската Федерация. Това оповестиха по-рано през днешния ден от държавното обвиняване на своята Facebook страница.

Образувано досъдебно произвеждане за закононарушение по чл.105 от Наказателен кодекс, при което български жител се е сложил в услуга на непозната страна за нерегламентирано предаване на информация, представляваща държавна загадка. Той е генерал от запаса, взел участие в задачи отвън България; работил в Министерство на отбраната; разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща Европейския съюз и НАТО

За съгласуваност и предаване на информацията е употребен съветски жител с дипломатически имунитет на служба консултант в Посолството на Руската Федерация в София. Двамата са прикривали непозволената си активност с конспиративни срещи, портативни карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за шифроване на връзката между тях.

Прокуратурата провежда претърсвания и изземвания на 2 адреса и леки коли, благосъстоятелност на българския жител. Изпратено е уведомително писмо посредством основния прокурор Иван Гешев до министъра на външните работи Теодора Генчовска за нарушение Виенската спогодба за дипломатически връзки и открита нерегламентирана разследваща активност от страна на представител на дипломатическата задача на Руската Федерация в България.

От прокуратурата напомнят, че това е второто формирано досъдебно произвеждане в прокуратурата за шпионство в интерес на непозната страна. , като следва разпоредително съвещание. 

По непотвърдена информация от Министерство на защитата бригаден военачалник Валентин Цанков е запоздреният върховен български офицер, който е изнасял секрети на НАТО и Европейски Съюз в интерес на Русия.

По-рано от прокуратурата оповестиха, че български офицер от запаса е продавал класифицирана информация на съветски консултант в съветското посолство.

Той е предавал информация от 2016 година насам. 

За случая е известено и Министерство на външните работи, което да предприеме съответните дейности.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР