Двама руски дипломати са напуснали Косово, след като властите в

...
Двама руски дипломати са напуснали Косово, след като властите в
Коментари Харесай

Косово изгони двама руски дипломати

Двама съветски дипломати са напуснали Косово, откакто управляващите в Прищина оповестиха, че са заплашили националната сигурност на страната, съобщи БНР, базирайки се на Агенция Франс Прес. Вчера по предписание на президента Вьоса Османи те бяха оповестени за личност нон грата поради „ дейности, който рискуват да застрашат националната сигурност “.

Косовските институции са „ решени да се борят със злокачественото въздействие на Руската федерация и нейните пълномощници в района “, написа Османи в Туитър. Обществената Радио и Телевизия на Косово (RTK) сподели фотоси с напускането на руснаците и по-късно по какъв начин минават границата със Сърбия. Медията разгласи имената на дипломатите - Денис Венгерский и Алексей Кривошеев и заяви, че тяхната активност, която е следена от Косовската разследваща организация, е „ несъвместима с дипломатическия им статут “. Това не е първият път, при който Кривошеев е обявяван за личност нон грата, оповестява RTK, като добавя, че през януари той е бил експулсиран от Албания, така катосистемно е нарушавал ограниченията против разпространяването на ковид. Русия не признава независимостта на Косово от Сърбия и е водещ съдружник на Белград в лобирането против интернационалното признание на Прищина, отбелязва Агенция Франс Прес.

Въпреки това Москва резервира дипломатическо наличие в Прищина, основано на акредитация към задачата на Организация на обединените нации. В своя реакция съветското Министерство на външните работи разгласи решението на Косово за дипломатите „ сериозна провокация “. „ Самопровъзгласилите се косовски управляващи и силите зад тях не стопират да правят провокативни дейности против съветските дипломати в Република Сърбия. Организирана е нова провокация, чиято цел е да сложи под въпрос придържането на Русия към Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации “, разяснява говорителката на съветското външнополитическо ведомство Мария Захарова.

 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР