Двама руски дипломати са напуснали Косово, след като властите в

...
Двама руски дипломати са напуснали Косово, след като властите в
Коментари Харесай

Косово изгони двама руски дипломати

Двама съветски дипломати са напуснали Косово, откакто управляващите в Прищина оповестиха, че са заплашили националната сигурност на страната, съобщи Агенция Франс Прес,.

Вчера по предписание на президента Вьоса Османи те са били оповестени за личност нон грата поради „ дейности, който рискуват да застрашат националната сигурност “. Косовските институции са „ решени да се борят със злокачественото въздействие на Руската федерация и нейните пълномощници в района “, написа Османи в Туитър.

Обществената Радио и Телевизия на Косово (RTK) сподели фотоси с напускането на руснаците и по-късно по какъв начин преминават  границата със Сърбия. Медията разгласи имената на дипломатите - Денис Венгерский и Алексей Кривошеев, и заяви, че тяхната активност, която е следена от Косовската разследваща организация, е „ несъвместима с дипломатическия им статут “.

Това не е първият път, при който Кривошеев е обявяван за личност нон грата, оповестява RTK, като добавя, че през януари той е бил експулсиран от Албания, защото редовно е нарушавал ограниченията против разпространяването на ковид.

Русия не признава независимостта на Косово от Сърбия и е водещ съдружник на Белград в лобирането против интернационалното признание на Прищина, отбелязва Агенция Франс Прес.

Въпреки това Москва резервира дипломатическо наличие в Прищина, основано на акредитация към задачата на Организация на обединените нации.

В своя реакция съветското Министерство на външните работи разгласи решението на Косово за дипломатите като „ сериозна провокация “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР