Двама протестиращи, които са свалили портрет на президента Еманюел Макрон

...
Двама протестиращи, които са свалили портрет на президента Еманюел Макрон
Коментари Харесай

Климатичната криза оправдава премахване на портрет на Макрон, реши френски съдия

Двама протестиращи, които са свалили портрет на президента Еманюел Макрон в публична постройка, са оправдани за делата си поради надвисналата опасност за околната среда, постанови френски арбитър, написа " Гардиън ".

Съдията в Лион оправда двамата, които бяха упрекнати в кражба . Решението се възприема като историческо от деятели.

През февруари 20 деятели нахлуха в кметството на лионски квартал . Двама от тях, на възраст 33 и 32 година, смъкнаха портрета на президента. Във всяка публична постройка във Франция има портрет на президента на страната. Двамата деятели бяха снимани с портрета пред входа на постройката.

Прокуратурата изиска да бъдат санкционирани с 500 евро . " Това е чиста кражба и с нищо не може да помогне за климатичните промени ", оповестиха от държавното обвиняване.

Съдията призна, че е откраднат " предмет с доста мощна алегорична стойност, само че климатичната рецесия е по-сериозна ".

Климатичната смяна е непрекъсната, съществено визира бъдещето на човечеството с провокиране на естествени катаклизми, по-бедните страни нямат опция да се защитят от тях, акцентира съдията.

Според него " нахълтването " на групата в кметството е предизвикало единствено лимитирано нарушение на публичния ред и дейностите на протестиращите са " законен апел към президента ".

Прокуратурата разгласи, че ще апелира решението.

Организацията ANV-COP21 приветства присъдата.

Протестиращ, направил сходно деяние през май, беше санкциониран с 250 евро.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР