Двама политически поддръжници на американския министър на енергетиката Рик Пери

...
Двама политически поддръжници на американския министър на енергетиката Рик Пери
Коментари Харесай

Зеленски, Пери и американски бизнес с 50-годишен договор за украински газ и нефт

Двама политически поддръжници на американския министър на енергетиката Рик Пери подписаха евентуално преференциално съглашение за изследване на петрол и газ от украинското държавно управление, откакто Пери предложи един от мъжете за консултант на новия президент на страната, написа АП.

Усилията на Пери да повлияе на енергийната политика на Украйна пристигна по-рано тази година, тъкмо когато новото държавно управление на президента Володимир Зеленски търсеше военна помощ от Съединени американски щати за отбрана против съветска експанзия, а съдружниците на президента Доналд Тръмп ускориха напъните си да накарат украинците да проверяват неговия противник, демократът Джо Байдън.

Украйна разпореди контракта на поддръжниците на Пери малко повече от месец откакто американският енергиен секретар участва на встъпването в служба на Зеленски. На среща по време на това пътешестване, Пери подаде на новия президент лист с хората, които предложи за енергийни съветници. Едно от четирите имена е неговият дълготраен политически тил Майкъл Блейзър.

Седмица по-късно Блейзър и неговият сътрудник Алекс Кранбърг подават оферта за сондиране на петрол и газ в държавен обект " Варвинска ". Предложението им бе с милиони долари по-ниско от единствения съперник, съгласно вътрешни украински държавни документи, получени от АП. Но новосъздаденото им взаимно дружество " Украйна Енерджи ", получи 50-годишния контракт, тъй като назначената от държавното управление комисия дефинира, че имат по-голяма техническа експертиза и по-силна финансова поддръжка, демонстрират документите.

Пери евентуално има голямо въздействие в Украйна. Показанията в следствието на импийчмънта против Тръмп демонстрират, че енергийният секретар е един от три основни американски чиновници, които договарят за среща сред Тръмп и украинския водач.

Поредицата от събития допуска, че политическото маневриране на администрацията на Тръмп в Украйна е преплетено с огромния бизнес на търговията с сила.

По време на пътуванията до Киев Пери обясни, че е непосредствен с Блейзър, украинско-американски вложител и дълготраен покровител на Пери, който живее в Хюстън, и Кранбърг, републикански мегадонор, който даде на Пери потреблението на първокласен корпоративен аероплан по време на несполучлива кандидатура от 2012 година

Говорителят на Пери съобщи в сряда, че енергийният секретар поддържа американската енергийна промишленост в целия свят, в това число в Украйна.

" Това, което той не прави, е да се застъпва за бизнес ползите на което и да е настрана лице или компания ", съобщи Шейлин Хайнс, прессекретар на отдела по енергетика.

Джесика Тилипман, която преподава антикорупционно законодателство в университета " Джордж Вашингтон " разяснява, че даже и Пери да се опита да повлияе на задгранични чиновници за възлагане на поръчки на приятелите си, това евентуално не е нелегално. " Не е закононарушение, просто е гадно ", изяснява тя.

В изказване пред АП, Блейзър отхвърля Пери да е оказал помощ на компанията му да подписа договорката за газ. " Вярвам, че диалозите на секретаря Пери с украинските държавни чиновници, в случай че те фактически са се състояли, не играят никаква роля в това, че " Украйна Енерджи завоюва с офертата си ". Той разяснява, че процесът е конкурентен и транспарантен и " надяваме се да послужи като образец за това по какъв начин украинският енергиен пазар може да бъде отворен за нови вложения ".

Ейми Флакне, юрист на сдружението на Cranberg Aspect Holdings, изясни в сряда, че Пери и други американски чиновници поддържат " обективен и конкурентен развой за привличане на задгранични капитали и технологии в изоставащия енергиен бранш в Украйна ".
 Украйна разгласи подготвеност да спре преноса на газ от Русия
Украйна разгласи подготвеност да спре преноса на газ от Русия

В газовите складове било нагнетено " рекордно " количество синьо гориво

" Газът на свободата "

Като енергиен секретар на Тръмп, Пери хвърча по целия свят, с цел да упорства за американски експорт на полутечен природен газ, който той назовава " Газът на свободата ". Той пътува неведнъж до Украйна и други страни от някогашния руски блок, където доставки на американски газ и сондажни технологии придобива стратегическо значение като евентуална опция на продължаващата взаимозависимост от вноса на Русия.

Украйна от дълго време страда от репутацията за политическа корупция, изключително в своя петролен и газов бранш. В безредните дни след разпадането на Съветския съюз новосъздаденото украинско държавно управление продаде доста държавни предприятия на стойност милиарди на добре свързани олигарси, които натрупаха големи благосъстояния.

Докато Украйна търси икономическа и военна сигурност от Съединени американски щати и други западни демокрации, същите тези страни я притискаха да вкара по-отворен и транспарантен развой за даване на права за изследване на петрол и газ на държавна земя.

По гледище на западните сътрудници държавното управление на Украйна сътвори развой, който изисква договорите за изследване да бъдат оповестени за наддаване и предоставени след обзор от комисия за асортимент, назначена от кабинета на министрите на президента. Бордът предлага спечелилите в очакване на дефинитивно утвърждение от министрите.

Тези западни сътрудници също посъветваха Украйна да назначи самостоятелен контролен съвет в енергийната компания " Нафтогаз ", против корупция и разпра.

През февруари украинското държавно управление отвори наддаване за девет петролни и газови блока, обхващащи 11 469 квадратни километра земя. " Украйна Енерджи ", взаимното дружество сред капиталовата компания на Блейзър " СигмаБлейзър " и " Аспект Енерджи " на Кранбърг, подаде единна оферта за най-големия блок, който обгръща 3,471 квадратни километра.

Съгласно договорите, на спечелилия участник в търга се дават изключителни права за рандеман на петрол до 50 години. След като първичните разноски са възобновени, компанията и държавното управление разделят облагите.

Вътрешен обзор на предложенията на украинското министерство на енергетиката и въгледобива, получени от АП, демонстрира, че те не са най-хубавият участник.

Единственият конкуриращ се участник " УкрГасВидодовиания " с акронима Управление „Гранични войски", предложи над 60 милиона $ за първата фаза на плана, спрямо 53 милиона $ от Блейзър и Кранбърг, демонстрира документът. Управление „Гранични войски" е най-големият локален производител на газ в Украйна и е дъщерно сдружение на " Нефтогаз ", държавната компания, където Пери се опита да размени членовете на борда.

Въпреки по-ниската предплатена инвестиция, селекционната комисия дава на американците по-високи резултати за техническа експертиза и повсеместен финансов запас, съгласно документа, преразгледан от АП.

От деветте газови покупко-продажби, подписани на 1 юли, офертата на Блейзър и Кранбърг е единственият победител, който не включва присъединяване на украинска компания. Управление „Гранични войски" печели четири от останалите предложения.

Двама членове на съвета, които оказват помощ за избора на спечелилите в офертите, разясняват АП, че процесът е планиран по този начин, че да бъде мъчно да се повлияе погрешно, защото е комбинация от представители на държавното управление и специалисти в сектора.

Роман Опимах, член на комисията, който е началник на Държавната работа по геология на Украйна, съобщи, че държавното управление търси задгранични вложения, по-специално Съединени американски щати, и съветът смята това за фактор. Той сподели, че е преимущество, в случай че една компания е добре обвързвана с Вашингтон, само че добави, че не вижда признаци американски чиновници да въздействат върху процеса.

Пери, който бе 14 години губернатор на Тексас, обществено поддържа капацитета на американската технология за хидравлично разрушение за стимулиране на производството на петрол и газ в Украйна и настоя тръжния развой да бъде отворен за американски компании.

На кръгла маса за енергийна промишленост в Киев през ноември 2018 година Пери съобщи, че капацитетът за развиване на петрол и газ в Украйна е " замайващ. " Украйна, съобщи той, има късмет да стане " Тексас на Европа ".

На същото събитие, което е съспонсорирано от нестопанския бизнес съвет на Съединени американски щати, Пери включи експертните знания на Кранбърг. И Кранбърг, и Блейзър бяха в залата, дружно с няколко американски и украински чиновници в енергийната промишленост.

" Знаеш ли, Алекс Кранбърг, който се занимава дълго време с този бизнес, може да удостовери това, евентуално, както и всеки, който седи към масата, че имаме капацитета да променим света ", изяснява Пери съгласно дубликат, публикуван от посолството на Съединени американски щати в Киев.

По време на същото пътешестване през 2018 година Пери има частна среща с тогавашния украински президент Петро Порошенко, където разискват задълбочаването на връзките сред енергийните промишлености на двете страни, съгласно резюме на срещата от американското посолство

Записите допускат, че Пери също се е срещал постоянно с Блейзър. Дневниците на посетителите, оповестени от отдела по енергетика посредством поръчка за обществени записи, демонстрират, че Блейзър влиза през ВИП входа в постройката, в която е офисът на Пери минимум три пъти, най-късно на 8 май.

По-малко от две седмици по-късно Пери е в аероплан за Киев, с цел да участва на церемонията по встъпването в служба на Зеленски, който победи Порошенко на изборите през април. По време на това пътешестване Пери показа листата си с предложени съветници, който включва Блейзър и отбелязва дългото им другарство. Присъстващите напущат срещата с усещането, че Пери желае да размени американски представител в борда на " Нафтогаз " с някой " почитан в републиканските кръгове ".

Блейзър съобщи, че е бил включен в това, което дефинира като сесия за " брейн сторминг " с представители на Министерството на енергетиката по отношение на основаването на неофициална група, знаеща за енергийната промишленост на Украйна, с цел да помогне за създаването на тактиката на Съединени американски щати, само че той нямал визия, че името му ще бъде предадено на новия украински президент.

" Нямах никаква визия, че името ми е предложено от секретаря Пери на украинското държавно управление, с цел да работи в каквото и да е качество ", изяснява Блейзър.

Работата на Пери в Украйна го слага в центъра на следствието за импийчмънт на Тръмп и неговия персонален юрист Руди Джулиани да притисне Зеленски за следствие на бизнес връзките на Байдън и неговия наследник Хънтър с друга украинска газова компания.

Пери, който разгласи предишния месец, че подава оставка до края на годината, отхвърли да сътрудничи на Конгреса. В изявление на 4 октомври Пери разяснява, че " Бог му е очевидец ", че той в никакъв случай не е обсъждал Байдън или сина му в срещи с украински или американски чиновници.

Но Пери е в Белия дом на основна среща 10 юли, на която на високопоставени украински чиновници е казано, че поддръжката на Съединени американски щати зависи от това, държавното управление на Зеленски да стартира следствия против демократи и Буризма, свидетелства предишния месец подполковникът от армията Александър Виндман, асистент на Съвета за национална сигурност на Тръмп.
 Украйна изиска от Естония да попречва строителството на
Украйна изиска от Естония да попречва строителството на " Северен поток 2 "

Газопроводът щял да има негативни последствия за енергийната сигурност на Европа

" Тексаските връзки "

Връзките на Блейзър и Пери са най-малко от десетилетие. Като губернатор, Пери назначава Блейзър през 2009 година, за член на консултативния съвет на щата Тексас, който следи държавното финансиране на новопоявилите се технологии. На идната година Блейзър допринеся 30 000 $ за акцията на Пери през 2010 година за губернатор на Тексас.

Роденият в Украйна тексасец е забавна фигура в енергийния свят. Профил от 2012 година в " Хюстънската хроника " е в модернистичното му имение от 15 000 квадратни метра. На съпътстваща фотография той е с дълга рошава сива коса до раменете и стои до жена си на балкон с аспект към плувен басейн. Бивш инженер в Exxon, Блейзър е роден в украинския район Харков и учил цифрова електроника и квантова физика.

През 1994 година той основава капиталовата група " СигмаБлейзър " - компания, която е профилирана в създаването на корпоративни дялове в Източна Европа. Компанията споделя, че ръководи активи за към 1 милиард $.

Блейзър има контакри и с Джулиани. През 2008 година компанията на Блейзър наема някогашната адвокатска адвокатска фирма на Джулиани, основана в Хюстън, Bracewell&Giuliani, с цел да придобие и консолидира кабелни пакети в 16 украински града, в това число Киев. Същата година Блейзър подарява 2300 $ за президентската акция на Джулиани.

Компанията на Блейзър е главният донор на Бизнес съвета САЩ-Украйна, който промотира ползите на американския бизнес, опериращ в Украйна. Съветът, който спонсорира мероприятия, на които участват висши държавни чиновници на Съединени американски щати и Украйна, упорства за цели в политиката, които са свързани с бизнес ползите на Блейзър - в това число лобиране за основаване на самия развой, който отвори следените от страната нефтени и газови залежи на Украйна за задгранични вложения, съгласно уеб страница на държавната работа по геология.

Според данъчните записи, Бизнес съветът се управлява от Вашингтон от президент и изпълнителен шеф - Морган Уилямс, който също е посочен като ръководещ държавните въпроси за " СигмаБлейзър ". Дни откакто държавното управление в Украйна разгласява за наддаване газовите блокове, информация за посетителите демонстрират, че Уилямс съпровожда Блейзър през ВИП входа на отдела по енергетика.

На 5 юни - до момента в който предлагането на Блейзър и Кранбърг е в развой на разглеждане - Уилямс се среща с основния консултант на Зеленски Олег Устенко и му споделя, че доста разширение на производството на петрол и газ в Украйна може да бъде реализирано единствено с вложения от частни компании, в това число такива от Съединени американски щати, съгласно резюме на срещата, оповестено на уеб страницата на Бизнес съвета.

Уилямс също по този начин споделя на Устенко, че " присъединяване на държавния монополен състезател " подкопава възможностите за облага на частните компании, съгласно обобщението.

Това, което медийното известие на съвета не загатва, е, че сходно на Уилямс, Устенко извършва двойна роля. Освен че поучава украинския президент, икономистът е дългогодишният изпълнителен шеф на " Фондация Блейзър ", организация с нестопанска цел със седалище в Киев, учредена от Блейзър през 2001 година Сайтът на групата разказва своята задача като поощряване на вложения от частния бранш в Украйна.

По-малко от четири седмици по-късно, " Украйна Енерджи " е оповестена за победител в блока " Варвинска " над дъщерното сдружение на " Нафтогаз ".

Блейзър не би споделил дали счита за спор, служителят му по едно и също време да управлява интернационалната комерсиална група, като в същото време се застъпва за ползите на частния му бизнес. Той разяснява, че Бизнес съвета САЩ-Украйна е единствено една от доста организации, които мощно поддържат присъединяване на задгранични компании в процеса на наддаване, " като един от основните фактори за подкрепяне на Украйна да реализира своята енергийна самостоятелност от Русия ".

Както с Блейзър, Кранбърг има дългогодишни връзки с Пери.

Завършил Тексаския университет в Остин, Кранбърг е назначен от Пери през 2011 година, за 6-годишен мандат в съвета на държавния университет. Той е великодушен политически донор, като от средата на 80-те години на предишния век дава повече от 3 милиона $ най-вече на републикански претенденти и комитети за набиране на средства, съгласно статистическите записи на федералните и държавните акции.

През последните 13 месеца Кранбърг е дал малко над 650 000 $ за два комитета, фокусирани върху избора на републиканци за места в кабинета, 637 000 $ за Национален републикански сенаторен комитет и 258 000 $ за Национален републикански комитет на конгреса. Той и брачната половинка му дават по 50 000 $ предишния април на " Тръмп Виктори " - взаимно образувание, което финансира акцията за преизбиране на президента и Републиканския народен комитет.

Когато Пери се кандидатира за президент през 2011 година, федерални документи демонстрират, че акцията му е платила над 16 000 $ на холдингова компания за частен аероплан, употребен от Кранбърг.

Кранбърг също е измежду тези, които влизат през ВИП входа в отдела по енергетика със брачната половинка си през април 2018 година

Миналата година компанията му наема някогашния управител на Пери, Джеф Милър, като лобист. Милър е в централата на енергийната администрация най-малко 10 пъти, откогато Пери е секретар, съгласно данните за посетителите, още веднъж най-вече през ВИП входа.
 Помпео: Съединени американски щати са зад Украйна
Помпео: Съединени американски щати са зад Украйна

Белият дом подсигурява военна помощ за Киев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР