Двама от сценаристите на Слави Трифонов - Тошко Йорданов и

...
Двама от сценаристите на Слави Трифонов - Тошко Йорданов и
Коментари Харесай

Драмата с партията на Слави Трифонов продължава

Двама от сценаристите на Слави Трифонов - Тошко Йорданов и Филип Станев, оповестиха, че ще апелират решението на съда да записва партията им, защото е в нарушаване на закона. Софийският градски съд отхвърли да записва партията им, защото признакът, определен от групировката – отворена човешка длан с бяло, зелено и алено, внушава за потребление на знамето на Републиката. За името на партията съдът приема, че дава оценка на положението на страната. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд в 7-дневен период.

"Ще апелираме това решение, защото е в нарушаване на закона. Според Закона за държавния щемпел националният байрак би трябвало да е в правоъгълна форма, трите цвята би трябвало да са ситуирани водоровно с идентична дължина, даже има елементи на цветовете. В знака на партията "Няма такава страна " участват бяло, зелено, алено и не са с идентична дължина ", сподели Тошко Йорданов пред Нова телевизия.

Йорданов акцентира, че логото на партията няма да бъде променяно, защото отиват на втора инстанция във Върховен касационен съд. "Ако се вземе сходно решение, тогава ще записваме друга партия с разнообразни цветове. Съдът би трябвало да съблюдава закона подобен, какъвто е ", сподели още Йорданов.

Според него учредяването на партията е дело на учредяващите, а всичко останало е обществено. "В момента няма партия, с цел да се споделя, че е финансирана. Когато тя се записва, ще имаме членове, които ще заплащат членски импорт. Партията ни ще се финансира, когато стане по законов път ", съобщи той.

След решението на съда на 6 декември Слави Трифонов написа:

Софийски градски съд отхвърли регистрацията на партия „ Няма такава страна “ с довода, че цветовете бяло, зелено, алено, присъстващи в признака на партията, основават усещането, че участва националното знаме. А това е неразрешено в Закона за политическите партии, член 5-и.
Да оставим встрани обстоятелството, че цветовете бяло, зелено, алено участват в знаците на три парламентарно показани партии – Българска социалистическа партия, НФСБ и АТАКА.
Да оставим встрани обстоятелството, че за Българска социалистическа партия, НФСБ и АТАКА – може, а за „ Няма такава страна “ - не може.
И да погледнем обективно – това е просто измислена причина. Ако не беше това, щеше да е името на партията. Ако не беше признакът или името на партията, щеше да е името на водача на партията. Ако не беше името на водача на партията, щеше да е името на родния град на водача на партията.
Нека бъдем наясно – Те не щат да има референдум, Те не щат да има директна народна власт, Те не щат да има партия, която пази гласа на хората, референдумите, директната народна власт.
Скъпи Те, в действителност ли мислите, че по този начин ще ни спрете? С цветове и с имена? Не може да ни спрете, тъй като не са значими цветовете и имената, а е значимо наличието.
Ако идната инстанция удостовери това безумно и нелегално решение, ще записвам нова партия – с друго име и с други цветове. Но ще бъде със същите цивилен и политически цели – нещо, което никой съд не може да забрани.
Да живее демокрацията и свободата на словото!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР