Двама от ръководителите на леката атлетика в Албания бяха отстранени

...
Двама от ръководителите на леката атлетика в Албания бяха отстранени
Коментари Харесай

Жесток скандал разтърси албанската лека атлетика

Двама от ръководителите на леката атлетика в Албания бяха отстранени от спорта за подправяне на резултата на състезател, с цел да му оказват помощ да се класира за Олимпийските игри в Токио, оповестиха от Комисията по честност на леката атлетика.

Състезателят на скок на дължина Измир Смайлай записва народен връх през май 2021 година, което му обезпечи присъединяване на Игрите в Токио.

От комисията обясниха, че президентът на албанската федерация по лека атлетика Гьерги Рули и генералният секретар на федерацията Николин Диониси се уговорили да дават подправени данни за вятъра при скока на спортиста от 8,16 метра в Тирана.

Нередовният скок завоюва на Смайлай олимпийска " уайлд кард ", която се дава на по-ниско класираните народи.

Той беше единственият албански лекоатлет при мъжете на Олимпиадата в Токио, където Рули пътуваше като негов треньор. Смайлай също се състезава на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година

Диониси се призна за отговорен по четири обвинявания и беше отхвърлен от спорта за четири години, като глобата със задна дата изтича през декември 2026 година

Рули оспори обвиняванията на чуването в Ница, Франция, където трима съдии взеха решение, че той е забъркан в заговора и му постановиха петгодишната възбрана, която изтича през април 2028 година

На Олимпиадата в Токио Смайлай се класира на 17-то място в квалификациите със скок от 7,86 метра и не се класира за финала.

30-годишният състезател бе с краткотрайно със спрени права, само че той бе оправдан за присъединяване в измамата и наказването му е анулирано.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР