Двама от петимата членове на Съвета за електронни медии поискаха

...
Двама от петимата членове на Съвета за електронни медии поискаха
Коментари Харесай

Председателката на СЕМ - Соня Момчилова остава на поста

Двама от петимата членове на Съвета за електронни медии желаеха оставката на шефа му Соня Момчилова, само че самата тя и останалите в Съвет за електронни медии не разрешиха предлагането да бъде признато.

Точката бе включена като изключителна на днешното съвещание по искане на някогашния водещ от " Дарик радио " Пролет Велкова и на юриста Симона Велева. През май тази година двете станаха членове на медийния регулатор от квотата на Народното събрание по предложение на " Демократична България " и " Продължаваме промяната ". Преди това Момчилова бе назначена в Съвет за електронни медии от президента Румен Радев. Съгласно Закона за радиото и телевизия за оставката на ръководителя е належащо квалифицирано болшинство от 4 гласа.

Велева и Велкова мотивираха настояването си с това, че в персонални изявления в профила си във " Facebook " и в телевизионни, радио и други изявленията Момчилова изрича отзиви, които се разграничават от позицията на Съвет за електронни медии, въпреки че в това време тя приказва от името на съвета в качеството си на ръководител. Преди дни Момчилова безогледно атакува журналистката Мария Черешева след нейно присъединяване в интернационалното следствие за нерегламентирана приложимост на мощ и нечовешко и унизително отношение от страна на българските гранични управляващи към мигранти, нелегално минали границата на страната и търсещи протекция.

Впоследствие оставката на шефа на Съвет за електронни медии бе поискана от Българския хелзинкски комитет и от Асоциацията на европейските публицисти - България, а през вчерашния ден интернационалната журналистическа организация " Репортери без граници " окачестви изявлението й като неприлично за позицията, която заема. " Не желая оставката за вашето персонално мнение за това следствие, а тъй като с вашата позиция ангажирате регулатора ", обясни претекстовете си Симона Велева. Освен това в серия свои изявленията Момчилова оспори и това дали българските публицисти и медии би трябвало да са на страната на Украйна след експанзията на Русия на нейна територия.

Относно това Пролет Велкова разяснява, че шефът на Съвет за електронни медии популяризира " антидемократична агитация " и " кремълски опорни точки ", измежду които, че войната в Украйна била оправдана.

Освен самият началник на Съвет за електронни медии, против настояването за нейната оставка гласоподаваха другият представител на Румен Радев в Съвет за електронни медии - някогашният кореспондент в Би Ти Ви Габриела Наплатанова, както и определената с гласовете на ГЕРБ през 2019 година Галина Георгиева. В отговора си на Велева и на Велкова Соня Момчилова не изрази никакво страдание за думите си до момента и съобщи, че съжалява единствено, че не е дала още по-голяма гласност на изявлението си за работата на Мария Черешева, оповестява БГНЕС. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР