Двама от опитните играчи на времето, Гуидо Де Луиджи и

...
Двама от опитните играчи на времето, Гуидо Де Луиджи и
Коментари Харесай

Силвано Пранди: Любо Ганев си остана все така интелигентен човек

" Двама от опитните играчи на времето, Гуидо Де Луиджи и Лиано Петрели желаеха да приказват с мен след края на една подготовка и ми споделиха следното: " Тренер, наподобява изисквате прекомерно доста от него.. може би би трябвало да го оставите и той ще прави много точки за тима ". Въпросният състезател е Любо Ганев. А треньорът - Силвано Пранди . В славната история на Кунео, " връзките сред Ганев и Пранди оправдаваха цената на билета ", както се споделя и както удостовери и Роберто Серниоти, един от значимите асистенти в кариерата на Професора.

Силвано Пранди е роден през 1947-а в Сан Бенедето Белбо, бронзов медалист от Лос Анджелис′84 като селекционер на Италия, 4 пъти първенец на страната си отпред на Торино, като с този клуб печели историческа Купа на европейските първенци през 1980 година Води Кунео в интервалите 1993-1999 и 2005-2009.

Говори особено за Лоренцо Таначето от " Ла Стампа " .
Отношенията ви с Ганев в славните години на Кунео бяха " шоу в шоуто ". Споделяте ли това мнение?
Бях треньор на Любо Ганев две години, до момента в който по време на първия му сезон в Кунео отпред на отбора бе някогашния състезател - Филип Блейн. С Ганев имахме доста забавни връзки. Да, на моменти сме се карали, няма да отхвърлям, само че в никакъв случай не сме имали съществени търкания. Да кажем, че от моята позиция състезателят би трябвало да се държи като състезател. И в случай че това не се случва, се пробвам да се намеся, с цел да се опитам да корегирам несъответствията.

Тоест, няма подозрение, че сте имали, както ги наричахте вие, " цветущи диалози " по оста Пранди - Ганев.

Вижте, Любо беше и остана до ден-днешен доста образован човек. Като играч мислеше най-вече за сервиса и за офанзивата, до момента в който аз като треньор изиксвах от играчите също по този начин блок и отбрана. Да кажем, че той не всеки път следваше моите инструкции. Но е правилно, че аз също научих много от него. Като това да правя отстъпка крачка обратно в сходни обстановки.

Може би имате поради оня случай, в който Де Луиджи и Петрели ви помолиха да го оставите на мира, с цел да може Кунео да печели мачовете си?

Точно по този начин.


Вие какво им отговорихте в тази обстановка?
Че имат право. И оттогава повече не съм давал съответни инструкции на Любо на игрището.
Преди няколко дни Любо Ганев бе определен за президент на Българската федерация по волейбол.
Отношенията ми с Любо са отлични. Неслучайно, преди няколко години, когато към момента бе единствено вицепрезидент на федерацията, точно той настояваше да поема националния тим (впоследствие, доближава до бронз от европейското през 2009-а и седмо място на международното състезание през 2010-а, б.а.). В началото на тази година отпаднахме на полуфинал по време на олимпийската подготовка, откакто прескочихме доста сложна група. Преди това играхме и против Бразилия по пътя към Олимпийските игри.
В края на 2020-а ще изтече моят контракт. Когато завърши изключителното състояние, сме се разбрали да се чуем и да обсъдим проектите. Имаме спогодба за интервала до края на 2022-а година.

Колкото до изключителното състояние поради ковид, Професоре, по какъв начин се чувствате и къде се намирате сега?
Със брачната половинка ми Рози взехме решение да останем в Шомон (малко градче във Франция на 250 км от Париж и на 600 от Кунео; през 2017 година Силвано Пранди изведе локалния волейболен отбор до исторически дубъл във Франция: купа и купа, б.р.). Преживяваме нещо, което не може да се съпостави с нищо в историята. Определено, сходно нещо липсваше в другояче богатото ми житие.
Как прекарвате всекидневието си?
Трябва да призная, че към този миг всичко е много умерено. Градчето също е умерено. Има дребна болница, само че не ми е известно да има инфектирани с ковид пациенти. През по-голямата част от времето си стоим у дома и излизаме, с цел да си пазарим със съответните ограничения за сигурност. И понякога съумявам да направя някоя и друга разходка или малко кросче.
Без никакъв волейбол?
Напротив. Да, не се играят мачове и всички знаем, че този сезон няма по какъв начин да продължи, защото клубовете към този момент нямат задоволително налични състезатели. Но аз съм непрекъснато в течение. Сега е време за прехвърляния и проследявам всичко, с помощта на " Волейметрикс ", програмен продукт, който сътвори преди 10 години едно момче от Бреша, който преди бе статистик, преди да се реалокира в Америка. Става въпрос за база данни от видео материали, която е доста добре поддържана и богата на информация. Много е потребна.
Благодарим ви, Професоре. И за край, в действителност ли в никакъв случай не сте имали конфликти с Ганев до момента в който сте му бил треньор в Кунео?
Не, и предвид на неговия растеж (2,10 м при тегло от 120-130 кг, б.р.) нямаше да ми е от изгода. Шегата настрани, през 1995-а, когато трябваше да взема сложното решение да гласуваме доверие на поста диагонал на млад испанец (Рафа Паскуал, още едно изобретение на Професора, б.р.), персонално отидох при Любо в Германия, където се намираше по това време, с цел да му оповестя за желанията ни.

Превод: Ивайло Пампулов, BGvolleyball.com
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР