Двама от най-изтъкнатите критици на Кремъл обединиха силите си, за

...
Двама от най-изтъкнатите критици на Кремъл обединиха силите си, за
Коментари Харесай

Критици на Кремъл в обща борба руснак да не оглавява Интерпол

Двама от най-изтъкнатите критици на Кремъл сплотиха силите си, с цел да се опитат да предотвратят руснак да стане идващият президент на интернационалната полицейска организация Интерпол, изтъквайки, че се притесняват, че Москва ще злоупотреби с поста, с цел да преследва своите съперници, оповестява " Ройтерс ".

Общото заседание на Интерпол би трябвало да избере нов началник на службата на следващия ден, откакто досегашният началник, китаецът Мън Хунвей, изчезна през септември. Пекин по-късно разгласи, че го е арестувал по отношение на следствие за рушвет.

Битката за негов правоприемник стана в политическа, откакто Александър Прокопчук, който е някогашен генерал-майор в Министерството на вътрешните работи на Русия, се очерта като един от любимците за поста, вероятност, която разтревожи критиците на съветския президент Владимир Путин.

Руският отстъпник и някогашен петролен олигарх Михаил Ходорковски даде конференция през днешния ден в Лондон дружно с родения в Съединени американски щати критик на Кремъл Бил Браудър, на която и двамата предизвестиха Прокопчук да не бъде избиран, изтъквайки, че това ще улесни Кремъл да манипулира Интерпол. Москва отхвърли сходни изказвания.

" Назначаването на подобен човек за началник на интернационалната полицейска организация освен ще повреди репутацията на всички страни членки на Интерпол, само че също по този начин ще докара до сериозна опасност за тези, които биха могли да бъдат обсъждани за евентуални жертви на политическо гонене ", акцентира Ходорковски.

Путин освободи Ходорковски през 2013 година, откакто той прекара 10 години в пандиза за машинация, обвиняване, което Ходорковски отхвърли като изфабрикувано, с цел да го накаже за финансирането на политическата съпротива на Путин. Руският държавен глава от своя страна разгласи, че преглежда олигарха като елементарен апаш.

Браудър, който е началник на капиталовия фонд " Ермитаж Кепитъл Мениджмънт ", поведе акция за откриване на корупцията и наказването на съветските публични лица, които той упреква за гибелта на юриста Сергей Магнитски през 2009 година в арест в Москва.

" Ако руснак е началник на тази организация, руснакът ще работи съгласно нарежданията на Владимир Путин ", акцентира Браудър, който поддържаше Путин, преди да се трансформира в един от най отявлените му интернационалните критици.

От съветската прокуратура обявиха през вчерашния ден, че подозират Браудър в обезпечение на поредност от убийства, в това число на Магнитски, което финансистът отхвърли като неуместно.

Вчера четирима американски сенатори взаимно приканиха американския президент Доналд Трнъмп да се опълчи на кандидатурата на Прокопчук и упрекнаха Русия, че злоупотребява с Интерпол, с цел да тормози дисиденти. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР