Двама от наградените - индиецът Банерджи и французойката Естер Дуфло,

...
Двама от наградените - индиецът Банерджи и французойката Естер Дуфло,
Коментари Харесай

Трима учени ще си поделят тазгодишната Нобелова награда за икономика

Двама от наградените - индиецът Банерджи и французойката Естер Дуфло, които са и двойка в персоналния живот, работят в Масачузетския софтуерен университет (MIT), а американецът Майкъл Креймър преподава стопанска система в Харвард.

© Tt News Agency Трима учени получиха тазигодишната Нобелова премия за стопанска система. Отличието е връчено на французойката Естер Дуфло, американеца от индийски генезис Абхиджит Банерджи и Майкъл Кремар за основаването на пробен метод за справяне с бедността в бързоразвиващи се региони, оповестява Financial Times.

Двама от наградените - индиецът Банерджи и французойката Естер Дуфло, които са и двойка в персоналния живот, работят в Масачузетския софтуерен университет (MIT), а американецът Майкъл Креймър преподава стопанска система в Харвард. Така Дуфло става втората жена, която печели наградата в категорията стопанска система. Освен това тя се трансформира и в най-младия притежател на Нобел в региона. Първа през 2009 година беше американката Елинор Остром за нейния разбор на икономическото ръководство - тя сподели, че общата благосъстоятелност, в това число ресурсите, може да бъде дейно ръководена от групи хора.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Тази година лауреатите вкараха нов метод за реализиране на надеждни резултати от най-хубавите способи за битка с световната беднотия ", се споделя в изказване на шведската Кралска академия на науките. Пример, посочен от комисията, е работатa на учените по " рецесията на ученето ", която открива, че даването на учебници единствено по себе си не би помогнало на децата да учат повече в учебно заведение, без по-добро и по-съобразено преподаване.

Основният метод на икономистите към казуса с бедността е разбиването му на по-малки въпроси, на които да се отговори. Лауреатите са развили методите си през 90-те години на предишния век с работа в Кения и Индия, а сега пробните им проучвания преобладават този раздел от стопанската система. " Само за две десетилетия техният нов метод, основан на опити, преобрази стопанската система на развиването, която сега е процъфтяваща област на научните проучвания ", написа представител на Кралската академия на науките в Twitter.

Наградата

Наградата по стопанска система е основана от Шведската централна банка през 1968 година и не се причислява към главните пет награди, контрактувани от Нобел в наследството му през 1895 година Тя се присъжда годишно от Кралската академия на науките, като паричното обезщетение, както и размерът на други награди, е 9 млн. шведски крони (около 900 хиляди долара). Наградата се връчва дружно с главните награди в Стокхолм на 10 декември, в деня на гибелта на Алфред Нобел.

С присъждането на Нобеловата премия за стопанска система завършва годишната Нобелова седмица. Преди дни бяха връчени премиите за медицина, химия, физика, литература и мир.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР