Двама от братята на патриарха на българската литература Иван Вазов

...
Двама от братята на патриарха на българската литература Иван Вазов
Коментари Харесай

Мъжете във Вазовия род участват във войните за национално освобождение и печелят ордени за храброст


Двама от братята на патриарха на българската литература Иван Вазов са носители на най-високите военни оценки, а всички имат роля във войните за национално избавление. Пред семейството Вазов историята два пъти е записано званието военачалник.

„ Неслучайно назоваваме Георги Вазов „ героят на Одрин “, напълно закономерно неговият по-малък брат, Владимир Вазов е наименуван „ героят на Дойран “, всички декорирани с толкоз доста военни оценки, виждаме, че Владимир Вазов е просто целият отрупан, той сякаш е най-награждаваният от братята “, споделя пред БТВ откривателят Катя Зографова.

Владимир Вазов управлява отбранителна интервенция при Дойран по време на Първата международна война, неговата тактика се учи във военните академии по света.

„ Той е единственият български офицер, който влиза поименно в британската история. Ген. Владимир Вазов съумява да построи такава мощна фортификация, толкоз са добре укрепени, предпазени, премислени българските позиции, че в пъти по-мощна непозната войска, в това число употребявайки химическо оръжие, не съумява да ги превземе “, отбелязва Зографова.

През 1936 година в Лондон е проведена среща на ветераните от Първата международна война. Българската делегация се води от особено поканения о.з. военачалник Владимир Вазов. При появяването на нашата делегация фелдмаршал лорд Милн командва: „ Свалете знамената! Минава военачалник Вазов – спечелилият от Дойран! “.

И тримата наследници на доктор Кирил Вазов, прадядото на проф. Григорий Вазов, вземат участие и в трите националноосвободителни войни, и тримата са ранявани.

„ Иван Кирков Вазов, който се явява чичо на татко ми, който е погубен от Народния съд и министър, той има няколко медала, бил е раняван, когато Георги Вазов, неговият чичо, е управлявал обсадата на Одрин “, споделя проф. Григорий Вазов.

Няма мъж във Вазовия жанр, който да е бил кадърен да носи оръжие и да не е отишъл на фронта да се бори за свободата и обединяването на България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР