Двама, останали без дом заради измамници от имотната мафия старци

...
Двама, останали без дом заради измамници от имотната мафия старци
Коментари Харесай

Родна действителност! Останали без дом старци обитават ракиен казан

Двама, останали без дом поради измамници от имотната мафия старци от няколко години населяват при мизерни условия ракиджийския котел в село Тракия, сигнализира кметът на община Опан Генчо Колев. Близо 80-годишната баба Мара и съвсем връстникът й дядо Стоян пристигнали в селото  от квартал в Димитровград, оповестява „ Монитор “, представен от Блиц.   Старецът нямал персонална карта, а бабичката не можела да отиде до банкомат, с цел да вземе пенсията си от 320 лева тъй като била скована от ревматизъм и не можела да се движи. Предшественикът на Колев на кметския пост ги настанил в едно от пространствата на казанджийницата, след това се оказало, че възрастните хора нямат даже обикновена посуда.

За да не я вали дъжда през есента и зимата бабичката се огъвала в найлон, поради с малко надвишаващата минималния размер пенсия било невероятно да я включат в програмата за безвъзмезден обяд.   „ На своя глава и макар наредбите я вписахме измежду правоимащите, добре хора от общината доплащат за обяда на баба Мара. При дядото обаче нещата се по-сложни – пътят за изваждането на нова персонална карта е доста комплициран и несъмнено най-малко още месец индивидът ще бъде… никой “, разясняват управникът на напълно селската община.   Генчо Колев е подел самодейност за набирането на най-малко 12 000 лева, с които да бъде закупен фургон, в който въпреки и краткотрайно да бъдат настанявани изпаднали под дъното на обществения най-малко поданици.   „ Жалим щъркелите, костенурките и жабите, а не си даваме сметка, че има възрастни, които живеят по зле от кучетата в общинските приюти. Защото за кучетата има дял, който страната е определила, а за хората не остава нищо друго с изключение на да си…сложат въжето! “, ядосва се кметът на община Опан. По думите му общината  имала два жилището за извънредно нуждаещи се, само че и двата били отдадени чартърен и по никакъв метод не можел да извади наемателите.   Общината е с малко на 3 000 души население и е съвсем невероятно да се включи в системата за европейските планове.

В момента са заделили от личните си доходи 20 000 лева и с тях имат намерение да създадат ремонт на пространства в централното село. Там ще основават самобитен спешен център, където да дават въпреки и краткотраен заслон за извънредно нуждаещите се.   Никой не знае какъв брой са самотните баби и дядовци в общо 13-те селища.

Тепърва със лични сили щели да приготвят самобитен указател на застрашените от самосрутване къщи, с цел да не се повторя историята с 83-годишната Стана Иванова от Кравино, която едвам не почина в края на март, когато над главата под напора на падналия влажен сняг рухна покривната структура на паянтовия й дом.   Едва 97 лева постъпили по сметката за възобновяване на къщичката след апел във Facebook, добре че старозагорският общински консултант Юсни Ибрям за своя сметка и с служащите си от личната си дребна компания почнал и съвсем приключил ремонта на селския дом.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР