Двама опозиционни журналисти са били задържани тази сутрин в Анкара,

...
Двама опозиционни журналисти са били задържани тази сутрин в Анкара,
Коментари Харесай

Двама опозиционни журналисти са били арестувани в Турция

Двама опозиционни публицисти са били арестувани тази заран в Анкара, обвиняването против един от тях е в шпионаж, предава БНР.

Кореспондентът на „ ТЕЛЕ 1 “ в Анкара Исмаил Дюкел е бил арестуван тази заран, повода за ареста му към този момент не е известна. Прокуратурата е постановила задържането му за 4 денонощия.

Срещу шефа на новините в анкарския офис на опозиционната медия "Ода ТВ " госпожа Мюессер Йълдъз са били повдигнати обвинявания във боен шпионаж. Заедно с нея са били арестувани и други трима души.

На 19 май вътрешният министър Сюлейман Сойлу назова журналистката „ обичаща ПКК “.

Тя изиска той да потвърди думите си и попита реторично на коя врата да почука за сигурността на живота си, щом е била взета на мушка от вътрешния министър.

На 6 март бяха арестувани други трима публицисти от "Ода ТВ ", измежду които програмният шеф Баръш Пехливан и ръководителят на новините на канала Баръш Теркоглу, който е създател на нашумяла книга, в която наблюдава въздействието на разнообразни ислямски религиозни братства в турската политика и държавна администрация. От задържането им до момента те се намират в прелиминарен арест.

49 са убитите публицисти през 2019 година

Журналистите бяха упрекнати в издаване на държавна загадка по отношение на излъчването на 3 март на фрагменти от заравяне на чиновник на турското разузнаване, умрял в Либия.

В материала не беше обявена семейството му и мястото на погребението, макар че се виждат локални политици и венци. Имената и чиновете на двама турски разузнавачи, починали в Либия, бяха обявени в Меджлиса на 26 февруари от депутата от опозиционната Добра партия Юмит Йоздаг в негова тирада, в която подлагаше на критика намесата на страната зад граница.

Впоследствие беше стартирано следствие и против Йоздаг и в Меджлиса беше импортирано искане за събаряне на имунитета му.

Междувременно турската прокуратура издаде заповеди за арест на 107 души, множеството някогашни и настоящи чиновници на силите за сигурност, по обвинявания за връзки с придвижването на проповедника Фетуллах Гюлен.

Прокуратурата в западния окръг Балъкесир издаде заповеди за задържане на 74 някогашни полицейски чиновници, които са били уволнени по-рано поради съмнения за връзки с придвижването на проповедника Фетуллах Гюлен, посочено от управляващите в Анкара за уредник на опита за прелом през 2016 година

Заповеди за арест на 33 души бяха издадени в това време и в южната област Газиантеп, в това число и за 24 настоящи чиновници на силите за сигурност.

Миналата седмица пък бяха издадени заповеди за арест на 123 души по съмнения за връзки с придвижването на живеещия в заточение свещеник, от които 103 – военни на действителна работа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР