Двама млади мъже с каруца са изхвърлили четирите контейнера, преди

...
Двама млади мъже с каруца са изхвърлили четирите контейнера, преди
Коментари Харесай

Двама мъже с каруца изхвърлили вонящите контейнери

Двама млади мъже с каруца са изхвърлили четирите контейнера, преди зловонна миризма от варелите да подплаши „ Столипиново” нощес. Това описват хората от улица „ Крайречна”, където първичната суматоха през днешния ден към този момент е минала в мнения какво е предизвикало обгазяването. В късния следобед в петък чиновници на пожарната и полицията изнесоха от коритото на Марица 4 огромни железна съда.
Беше някъде към 17 часа, седяхме пред блока, когато внезапно стартира да мирише на газ, описа Живка Колева. „ Бягайте, някоя бутилка ще гръмне”, притичали две съседки. „ Джанъм, не е това”, не им повярвала дамата. Не минали и няколко минути, и тя с очите си видяла по улицата да минава каруца с двама млади мъже, натоварена с 4 варела. „ От контейнерите е, лельо Живке”, пръв се сетил нейн съсед. Тя отново не повярвала. Даже се хванали на бас.
Жената първа звъннала на 112 да заяви, че задушлива миризма трови региона. А момчето в същото време набрало полицията. Самата тя се обадила още два пъти, а други комшии на собствен ред звънили, до момента в който дойдат екипи. Диспечерът на телефон 112 първо питал Живка дали постройките са газифицирани и успокил, че е пратена помощ.
По думите й през това време локалните си създали сами организация и пратили мъже да завардят черния път, по който каруци слизат в коритото на Марица да хвърлят отпадъци. Мъжете с варелите още били долу. „ Ако би трябвало, ще се биете, само че няма да ги пускате да избягат!”, инструктирали доброволците. В квартала настояват, че служителите на реда са съумели да заловен младите мъже.
Нататък не видях, тъй като ми стана неприятно от миризмата, описа Живка. Съседи я поляли с вода и й дали кисело мляко. Местните настояват, че две деца и жена са били закарани в болница, тъй като се почувствали дори по-зле от нея.
„ Тук непрекъснато сме по този начин. Горят кабели, слизат в коритото на Марица с каруци и изсипват отпадъци от кравите и от градежи, други пък изнасят пясък”, описват на „ Крайречна” от блоковете с дребното останали в гетото български фамилии. И приканват за непоколебим надзор и санкции.
Жената, направила видеоклипа с изваждането на контейнерите, който се появи в интернет, била вкъщи с 18-годишната си щерка. С комшиите слезли долу и почнали да миришат колите - да не би да изтича газ от някоя уредба. Защо регионът не беше отцепен, а хората не бяха изведени, пита се тя. Държи фитнес и се наложило да излезе за вечерните тренировки. А когато се прибрала няколко часа по-късно, освен че никой не я спрял, ами служителите на реда даже й създали път да си прибере колата в гаража, който е досами пътеката към мястото с изхвърлените в коритото на Марица варели. „ Когато търсят някой наркоман, завардват всичко. А този път щяхме да се изтровим, пък нямаше разединение на района”, недоумява дамата, която избира да не се загатва името й.
Румен Валентинов живее в нейния вход и изтръпнал, че той е обгазил махалата. Усетил миризмата вкъщи и първата му мисъл била, че изпуска газовата бутилка, която се употребява за готвене у тях. Грабнал я и хукнал по стълбите. Натъкнал се на разтревожени комшии, които били наизлезли и мъчели да схванат какво става. „ Знам, знам, махам я...”, успокоил ги небрежно мъжът. Но като стигнал долу, там миришело още по-силно. Тръгнал назад към къщи, само че преди да стигне, повърнал на площадката на шестия етаж. Хвърлил бутилката, взел дамата и трите деца на възраст от година и половина до 13 година, качил ги на колата и ги закарал на центъра.
Други хора от региона също описват, че задушливата миризма е провокирала у тях гадене и повращане. Няколко фамилии сами напуснали мястото, макар че управляващите не подхванали евакуация.
Румен е от турската общественост и се нервира, като гледа по какъв начин се следи за реда в махалата – доста пъти са го спирали за инспекция на документите. Нямам срещу, само че да хващат и каруците с боклука. Патрулките минават край тях, а не ги закачат, недоволства той. Нека да глобяват по 200 лв., няколко индивида като се опараят, ще кажат на другите, и полека-лека ще се спре с това, предлага решение мъжът.
На крайната улица в „ Столипиново” се приказва, че момчетата с каруцата са били пратени на реката да измият варелите, като задачата им е била дадена от локален главатар, който върти бизнес със остаряло желязо и се употребява с застъпничество от управляващите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР