Двама млади бели мъже в стил паравоенни застреляха 29 души

...
Двама млади бели мъже в стил паравоенни застреляха 29 души
Коментари Харесай

Заплахата от белия тероризъм тегне над Съединените щати

Двама млади бели мъже в жанр паравоенни гръмнаха 29 души през уикенда в Съединени американски щати, като потвърдиха опасенията на тези, за които " белият тероризъм " към този момент е главната опасност, тегнеща над страната.

Насред риданията се надигнаха гласове от двата политически лагера, с цел да призоват управляващите да вземат ограничения против една заплаха, която дълго време оставаше скрита в битката против джихадистките офанзиви.

" Изгубените човешки животи в Чарлстън, Сан Диего, Питсбърг и, по всяка възможност, в Ел Пасо са последствията от националистическия бял тероризъм ", сподели Пийт Бутиджидж, претендент за президентската номинация на американските демократи, визирайки офанзивите, осъществени в черква на цветнокожи, в две синагоги и в търговски център в Тексас.

Двадесет и една годишен бял мъж, въоръжен с автомат, умъртви 20 души, измежду които 6 мексиканци, покрай супермаркет в Ел Пасо - град с 85 % испаноговорящо население.

Манифест, приписван на стрелеца и популяризирал се в интернет, подлага на критика " испанското настъпление в Тексас " и загатва за всеобщото ликвидиране, осъществено от бял супремасист в джамии в Крайстчърч в Нова Зеландия (51 убити, на 5 март).

Случаят в Ел Пасо е обсъждан като " вътрешен тероризъм ", оповестиха федералните управляващи.

Тринадесет часа по-късно различен бял мъж, на 24 години, вся смут в Дейтън, щата Охайо, като умъртви 9 души за по-малко от минута. Сестра му е измежду жертвите и към този момент неговите претекстове не са ясни.

" Обсебен от дявола "

" Тук имаме два фактора, които се съчетават ", сподели Пийт Бутиджидж пред телевизия Фокс нюз. " От една страна, слабостта на политиките за контролиране на пазара на оръжия, а от друга, увеличение на вътрешния тероризъм, въодушевен от белия шовинизъм. "

" Не можем да защитим Америка от тази опасност, в случай че не сме подготвени да я назовем ", съобщи още младият кмет на Саут Бент, щата Индиана. " Правителството би трябвало да спре да твърди, че това се дължи единствено на случайността и че не може да направи нищо. "

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп назова стрелбата в Ел Пасо " демонстрация на низост ", без да се разпростре върху хипотетичните претекстове на обвинения. А републиканският кмет на Ел Пасо сведе нещастието в града си до акт на " невменяем и просто захласнат от дявола мъж ".

Но даже за републиканците това пояснение не е задоволително.

" Борбата против тероризма към този момент е приоритет, мисля, че тя би трябвало да включва и твърдо опълчване на белия тероризъм ", написа в Туитър Джордж Прескот Буш - племенник на някогашния президент Джордж Буш-младши. " Това е една действителна и сегашна опасност ", добави той.

" Белият супремасизъм, както всички форми на тероризъм, е камшик, който би трябвало да бъде погубен ", съобщи в Туитър Иванка Тръмп, дъщерята на сегашния президент.

" Бяла еднаквост "

През 2017 година и 2018 година съгласно аналитичния център Ню Америка крайнодясното принуждение е предизвикало повече жертви в Съединени американски щати, в сравнение с джихадистките офанзиви.

Властите, които сложиха акцента върху битката с джихадистката опасност след атентатите от 11 септември 2001 година, обаче са закъснели с реакцията.

" Дори при държавното управление на демократа Барак Обама разследващите служби неведнъж пренебрегнаха заканите на крайната десница заради политически аргументи ", написа през март Робърт Маккензи, специалист от аналитичния център.

Директорът на ФБР Кристофър Рей се отбрани през април, твърдейки, че неговите служби са доста дейни пред опасността на белия супремасизъм. " Миналата година ние извършихме повече арести, свързани с вътрешния тероризъм, в сравнение с с интернационалния тероризъм ", добави той.

Съмненията обаче остават поради отношението на Доналд Тръмп.

Президентът на собствен ред подхвана концепцията за " инвазия " на мигранти, отхвърли да осъди насилствените митинги на крайната десница в Шарлотсвил през август 2017 година и наскоро прикани депутати от опозицията, произлизащи от малцинствата, да се върнат в страните си.

" Президентът персонално предизвиква расизма и белия супремасизъм ", сподели Елизабет Уорън, различен претендент за президентската номинация на американските демократи.

Един от нейните съперници, Бето О`Рурк, даже стигна по-далеч, като увери, че Доналд Тръмп " предизвиква освен расистката изразителност, само че също и насилието, което следва.

Шарлот Плантив от Франс прес/ Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР