Двама младежи от Съединение, които станаха известни с доблестната си

...
Двама младежи от Съединение, които станаха известни с доблестната си
Коментари Харесай

Наградиха двама младежи от Съединение, спасили възрастен мъж при пожар

Двама младежи от Съединение, които станаха известни с доблестната си постъпка, откакто избавиха възрастен мъж при пожар в дома му. 19-годишните Димитър Калеев и Михаил Семерджиев не се считат за герои. Казват, че просто са били в точното време на вярното място. За смелостта си те бяха наградени от шефа на пловдивската пожарна и кмета на община Съединение.

Димитър Калеев и Михаил Семерджиев са другари от деца и са известни с положителните си действия. Преди дни минавали по една от улиците в Съединение, когато забелязали горяща постройка.

Димитър Калеев: " Видяхме, че от къщата излиза доста пушек и по нюх просто стопирах на средата на пътя и споделих на моя другар слизай, тук са се запалили хората. "

Без съмнение и с риск за живота си влезнали в къщата, с цел да изведат на открито 70-годишния мъж, който я обитавал.

Димитър Калеев: " В задимената стая доста ясно си личеше огънят просто по какъв начин е тръгнал нагоре и е в тавана, от тавана се чуваше по какъв начин от горната страна върлува огънят. Имаше и запалени пластмаси, съгласно мен индивидът беше вдишал от изгорелите пластмаси, тъй като не беше в съвършено положение. "

Михаил Семерджиев: " След като изкарахме индивида от рисковата зона, първото нещо, в което трябваше да сме сигурни е дали вътре няма елементарно запалими предмети и точно това беше един от тях - газовата бутилка. Впоследствие разбрахме, че тя на процедура е била съвсем изцяло заредена с газ. "

Момчетата изнесли бутилката, обадили се на телефон 112 и траяли да се борят с огъня. На място пристигнали два противопожарни екипа от Съединение и Пловдив, които изгасили пламъците и избавили останалата част от парцела.

Михаил Семерджиев: " Аз първо желая да благодаря на пожарникарите, които реагираха извънредно бързо в тази обстановка. "

Димитър Калеев: " Хората в действителност действаха доста бързо, доста професионално, за което ние се радваме, че имаме такива пожарникари. "

Мъжът, който момчетата извели от горящата къща сподели, че не намира думи да изрази благодарността си за постъпката им:

" Благодаря на двете момчета, те избавиха живота ми. "

За героизма си Димитър и Михаил бяха наградени от кмета на община Съединение Атанас Балкански и шефа на Регионалната дирекция на пожарната в Пловдив комисар Георги Мангараков, който назова двете момчета герои в спокойно време.

" Да спасиш човешки живот, това е най-великото нещо, тъй като един жител продължава да бъде в интерес на това общество, а тези двама младежи, нали споделих индивиди с основно Ч са създали, без някой да им каже, са създали тъкмо това ", съобщи комисар Георги Мангараков - шеф на РДПБЗН-Пловдив.

" Истински се гордея, че в нашата община имаме такива млади деца с техните действия, с които можем единствено да се гордеем, изричам им персонална признателност ", съобщи Атанас Балкански - кмет на община Съединение.

Момчетата завоюваха признанието и на огнеборците в Съединение и жителите на града.

Димитър Калеев: " Много хора споделят, нали, и кмета го сподели дали не ни е боязън, нас ни е боязън, аз персонално бях ужасяващ от цялото нещо, въпросът беше, че даже, когато ни беше боязън, ние трябваше да влезем и просто да създадем това, което би трябвало да се направи. "

Михаил Семерджиев: " Човек в такава обстановка би трябвало да знае по какъв начин да реагира, само че в тази ситуация ние в бързината се опитахме най-малко, с каквото можем да помогнем, тъй като в противоположен случай индивидът щеше да изгори в пъкъла на огъня и това просто беше трагична обстановка, тя изискваше в действителност бързи дейности. Призовавам младежите да бъдат по-смели, да бъдат по-добри и първоначално да бъдем хора. "

Димитър е студент по Медицинска биология в Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ". Михаил има интерес към приложното програмиране и ще кандидатства в Техническия университет. Младежите получиха покана от кмета на Съединение да се причислят към доброволния отряд към пожарната. Заявиха, че изрично ще се включат, тъй като е редно да продължат да вършат положително.

Репортаж на Галена Паскова и Антон Марчев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР