Двама министри и един прокурор ще търсят неизгодни договори за

...
Двама министри и един прокурор ще търсят неизгодни договори за
Коментари Харесай

Предколедни акции и пасти

Двама министри и един прокурор ще търсят неизгодни контракти за взаимна активност, посредством които се източват обществени средства от държавни и общински лечебни заведения. Ще се съсредоточат основно върху комерсиалните съглашения с частни клиники и снабдители на разнообразни услуги. Защото нямат никаква визия кои са нарушителите.

И тъй като ненадейно са разкрили по какъв начин се източва Здравната каса. Ще ревизират всички лечебни заведения без изключение и " без чадъри ", до 20 декември, предколедно, с цел да поотложат още малко реанимирането на закъсалите държавни и общински лечебни заведения (по последни данни 9 на брой), които в действителност са от дълго време мъртви.

От Българска социалистическа партия пък напират за мораториум върху издаването на лицензи на нови частни лечебни заведения. Както се споделя: " Късно е, либе, за китка ", само че те тая ария я знаят.

Главният прокурор пророкува, че евентуално ще бъдат наранени " субекти с огромни финансови ползи в бранша " и оповести " новината ", че съществуването на схемата " болница в болничното заведение " основава опция за използването на порочни практики. Вътрешният министър подсигурява, че " борбата ще бъде жестока ", а здравният му сътрудник побърза да съобщи, че закриване на лечебни заведения няма да има, единствено ще бъдат преструктурирани, което ще отсрочи неизбежната им гибел с още някоя и друга година и ще генерира нови задължения. Но пък закриването е прекомерно непопулярна мярка и е работа за юнаци.

В поддръжка на невероятната интензивност бяха представени " шокиращи " случаи на злоупотреби, които нито са оригиналност, нито са казус. За случая с врачанската болница " Д-р Параскев Стоянов " и помещаващата се в нея " Медика Кор " да вземем за пример се приказва още от времето на Петър Москов, при чието ръководство " частните кардиологии " претърпяха истински подем.

Освен това, до момента в който се разясняваше окаяното положение на държавни и общински лечебни заведения по-рано тази година, станаха известни и данните на НЗОК за изплатените средства на лечебните заведения за миналите четири години, които демонстрират, че от общо 300 млн. нарастване на парите на всички лечебни заведения, 190 са отишли при сътрудниците им от частния бранш. Само за предходната година Здравната каса им е изплатила 568 млн. лева (при 378 млн. през 2013 г.). За тези четири години броят на частните клиники също е сензитивно повишен от 139 на 153, да не забравяме и непрекъснатото откриване на нови действия в тях.

За да ги подкрепи, мълчешком, страната наложи регулативни ограничения под формата на предели, които дефинитивно ги изведоха в позицията на толерирани, за сметка на държавните и общинските здравни заведения. И в случай че частните мога да избират да обслужват добре платените клинични пътеки, свързани със сърдечно-съдови и онкологични болести да вземем за пример, общинските поемат незабавните случаи, които както знаем са ниско платени, само че скъпоструващи и многочислени.

Като стана дума за частните лечебни заведения, за какво да не погледнем каква е процедурата за издаване на позволение за реализиране на лечебна активност още повече, че тя е прилежно оповестена и в уеб страницата на Министерството на здравеопазването. Това би обяснило в огромна степен, с чия благословия никнат кардиологии и онкоцентрове и кой би трябвало да упражнява надзор върху активността им.

За да получиш позволение за реализиране на лечебна активност, би трябвало да отговаряш на условията, упоменати в Закона за лечебните заведения (чл. 46, алинея 2 и член 50); член 2 от Наредба № 49 от 18 октомври 2010 г; Наредбата за водене на указател на лечебните заведения; медицинските стандарти, одобрени с наредби на здравния министър и да си си платил таксите съгласно член 5 от Тарифа на таксите. Иначе казано би трябвало да удостовериш, че отговаряш на изискванията и да си го потвърдил писмено и с пари.

Какъв е пътят до разрешителното? Заявлението и нужните документи се подават в Районната здравно-осигурителна каса, където биват проверявани един месец. Оттам се изпращат на министъра на опазването на здравето за експертна оценка, минавайки през две дирекции на ведомството - " Медицински действия " и " Нормативно контролиране на публични поръчки в опазването на здравето ". При нужда, длъжностни лица могат да извършат инспекция по спазването на условията, само че това явно не е честа процедура. После всичко се съгласува с отрасловия зам.- министър, откъдето документите се показват за автограф на здравния министър, подкрепени със съответния отчет.

Както забелязвате процедурата е дълга и участниците в нея са задоволително доста, с цел да бъде открито чия е отговорността за настоящето положение на опазването на здравето. Да не приказваме и за доброволното и наложително акредитиране на здравните заведения, което предстои на " оглеждане " и от 13-членен съвет, в който с изключение на представители на здравното министерство, влизат и членове на НЗОК, представители на съсловните и пациентски организации.

Да предположим, че алената лампичка не е светнала по време на тягостната процедура с, както се уверихме, многочислени участници. Лечебното заведение се е сдобило с позволение и напълно законно е почнало да упражнява активността си. Да предположим и че " изненадващо " са постъпили сигнали за неточни дейности от негова страна. Тогава се намесва Изпълнителната организация " Медицински одит ", чиято съществена функционалност е да предотвратява " появяването, действието и разпространяването на корупционни практики в системата на опазването на здравето ". Така да се каже свързващото звено сред пациента и правораздаването. Още повече, че интензивно ни убеждават, че в подаването на сигнали за нарушавания има смисъл.

Какви да вземем за пример са резултатите от активността й за първото шестмесечие на актуалната година? Изготвените актове за административни нарушавания са 144; направените наказателни постановления - 151 - от тях обжалвани са 79, а анулирани от способен съд с влезнало в действие правосъдно решение са 28. Потвърдените, с влезнало в действие правосъдно решение, са едвам 19, а висящите производства - 115. Лесно е да преценим каква е успеваемостта на организацията и чии права пази правосъдната система.

И след тези явни обстоятелства, три ведомства, две от които директни или косвени виновници за това положение на здравната система, афишират война на корупционните практики в нея. Защо е належащо да провеждат показни акции в края на годината, след гласуването на бюджета за идната, в който явно няма планувани средства за реанимация на мъртви лечебни заведения?

Ами да се поогледат. И да не ни подмятат медийни коледни " бонуси " под формата на медийни пасти.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР